Hlavní obsah

Proočkujte školáky, říká Vondrák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhorším regionem v Česku, co do počtu nakažených covidem, je Moravskoslezský kraj, kde za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 117 nakažených. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) je přesvědčen, že jediným řešením je proočkovat hlavně školáky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jedna z mladých slečen, které se nechaly očkovat. Archivní snímek

Článek

Moravskoslezské nemocnice zatím problém kvůli přírůstku covidových pacientů nepociťují. Je v nich s covidem 77 pacientů, 14 z nich potřebuje intenzivní péči.

„Dosáhli jsme hladiny 75 hospitalizovaných, kterou jsme považovali za bod, kdy budeme muset vytvářet speciální lůžka v dalších nemocnicích,“ popsal Vondrák. Dodal, že hejtmanství proto vytvoří v některých nemocnicích covidová lůžka.

Odborníci: Týden mimo školu stačí. Rozhodnout má PCR test v polovině karantény

Koronavirus

„Měla by to být nemocnice ve Frýdku-Místku, kde by jich mělo být 20, v Třinci 10 a budeme také rozšiřovat lůžkovou péči v Opavě pro dalších 20 lidí,“ popsal a dodal, že kraj v tuto chvíli žádné pravomoci k nastolení nějakých dalších opatření nemá.

„Pokud si rodiče stěžují, že děti nechodí do školy, že jsou třídy v karanténě, tak je to tím, že děti nejsou očkované,“ řekl Vondrák s tím, že mezi školami je situace nejhorší. „Nemůžeme ale hovořit o ohrožení školního roku, nejsou zavřené školy, ale zatím jen třídy,“ dodal.

Očkování dětí ve věku 5 až 11 let? Hned tak to nebude

Koronavirus

Podle mluvčího Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleše Kotrly stojí za přírůstky nakažených, z nichž je většina neočkovaných nebo jde o osoby s nedokončeným očkováním, především nedodržování základních opatření.

„Dominuje řada malých lokálních ohnisek nákazy zejména ve školských zařízeních, kde dochází velmi často k přenosu na úzké rodinné kontakty,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám