Hlavní obsah

Odborníci: Týden mimo školu stačí. Rozhodnout má PCR test v polovině karantény

Právo, zr

Karanténa dětí, kterým vyšel po kontaktu s covidem nakaženým kamarádem negativní PCR test, by se mohla výrazně zkrátit. Shodují se na tom hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, imunolog a mikrobiolog Václav Hořejší, imunolog Vojtěch Thon a epidemiolog a vakcinolog Jiří Beran. Děti by se mohly místo toho častěji testovat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dnes musejí děti zůstávat v karanténě stejně jako dospělí 14 dnů od kontaktu s nakaženým. A to i ve chvíli, kdy pátý až sedmý den od „rizikového kontaktu“ mají negativní PCR test. Znamená to, že zameškávají školu, protože zdaleka ne pokaždé jim učitelé mohou zprostředkovat výuku online.

Jejich rodiče navíc často musejí zůstat se svými školáky doma a žádat o ošetřovné, které činí jen 60 procent denního vyměřovacího základu platu. Není divu, že situace mnohé rodiny štve a vyčerpává i finančně.

Žáky čekají další tři kola testování

Domácí

„Já bych se v takových případech rozhodně přimlouval za výrazné zkrácení nebo úplné zrušení karantény,“ napsal Právu Hořejší. Podobně na věc nahlíží Smejkal. „O zkrácení karantény pro školáky určitě můžeme uvažovat, podmínkou za této situace ale je pak zvýšená frekvence PCR testování,“ napsal Novinkám.

I Beran se domnívá, že by šla situace významně zjednodušit. „Karanténa postačuje na 5 dní a je ukončená PCR testem. Kdo má být pozitivní, bude pozitivní, a kdo ne, tak už nebude,“ napsal Novinkám.

Karanténa dětí štve rodiče a vyčerpává učitele

Koronavirus

Imunolog Vojtěch Thon poznamenal: „Mnoho dětí přišlo s antigeny nového koronaviru již dříve do styku a vytvořilo si imunitní obranu. Zdravé děti je potřeba podpořit v jejich zdraví včetně přístupu ke vzdělání.“

Plošně se ve školách antigenními testy testovalo jen první dva týdny v září. PCR test podstupují děti jen ve chvíli, kdy je k tomu vyzve hygiena či lékaři kvůli rizikovému kontaktu s nakaženým covidem. Pokud se ukáže nakažený spolužák ve třídě, jde do karantény celá třída.

Na testy se zase stojí fronty. Chodí i očkovaní

Koronavirus

Hygienici koncem srpna zpřísnili kvůli variantě delta parametry rizikového kontaktu. Za ten považují i kontakt, při němž lidé pobývali s nakaženou osobou méně než 15 minut ve vzdálenosti větší než dva metry. Už se nezohledňuje ani to, zda měl alespoň jeden z nich zakrytá ústa a nos rouškou či respirátorem. Očkovaní navíc do karantény nemusí.

„Kontakty jsou vyhodnocovány trošku přísněji. Pokud je kontakt v uzavřené místnosti, tak už se opravdu neptáme, jestli to byl metr a půl, dva metry, a samozřejmě dáváme čtrnáctidenní karanténu,“ řekla tehdy hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Uvolní se pravidla pro zájmové kroužky a školy v přírodě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám