Hlavní obsah

Pro Čechy poletí speciály do Vietnamu, Maroka i na Kanáry

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahraničí uvázly tisíce Čechů a kvůli zrušeným letům či opatřením ohledně koronaviru se nemohou dostat domů. Vláda podle informací Novinek ve středu schválila, že pro ně pošle několik letadel. Poletí na Kanárské ostrovy, do Vietnamu či do Maroka. Na repatriaci Čechů dá vláda 40 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

Na Kanárských ostrovech se nachází zhruba 250 Čechů, v Maroku asi dvě stě, v Jižní Americe asi 300 a v Latinské Americe dalších 300 cestovatelů. Z USA chce zpět do Česka víc než stovka lidí, čísla stále rostou.

„Tisíce Čechů se pokouší dostat do ČR. Asi šest stovek lidí jsme již dostali domů autobusy, které jezdí po celé Evropě. Těm, pro které nemůžeme vyslat autobusy, chystáme pomoc leteckou. Ve spolupráci s komerčními dopravci chceme pomoci Čechům i mimo Evropu tak, abychom nenechali nikoho na holičkách, jak jsem slíbil,“ sdělil Novinkám ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

První dvě letadla odletí ještě ve středu na Kanárské ostrovy, konkrétně na Tenerife a Gran Canaria. Podle ministerstva zahraničních věcí je v letadlech 300 míst, o odvoz domů požádalo asi 250 Čechů.

„Několik desítek míst nabízíme občanům dalších zemí Evropské unie, je třeba být za této mimořádné situace solidární. Je to také součást domluvy, stejně tak další členské státy vezmou na palubu svých letadel české občany. Ale zdůrazňuji, že z Kanárských ostrovů odvezeme všechny Čechy, kteří o to požádali nebo na poslední chvíli požádají,“ dodal Petříček.

Autobusy do Paříže i Amsterdamu

Ve čtvrtek odletí komerční letadlo do Maroka a nejbližších dnech také do Vietnamu. Podle Černínského paláce probíhá koordinace s dalšími státy Evropské unie o vyslání letadel do střední Ameriky a Asie. Čeští diplomaté budou vyjednávat návrat stovky Čechů, kteří uvázli na Filipínách.

Obchody budou od 10. do 12. hodiny vyhrazeny pouze pro seniory

Koronavirus

Ministerstvo zahraničí také posílá autobusy po Evropě. České občany svážejí z Vídně, Frankfurtu, Mnichova, Paříže i Lucemburku. Autobus byl vyslán také na Slovinsko, přijet by s ním měli například Češi, kteří uvázli v Chorvatsku. Autobus bude vyslán také do Amsterdamu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám