Hlavní obsah

Dlouhé kolony u hranic mohou ovlivnit zásobování v ČR, tvrdí dopravci

Současné problémy u hranic s Polskem a Slovenskem, kde se tvoří mnohakilometrové kolony, mohou v případě delšího trvání ovlivnit rychlost zásobování obchodů a výroben. Fronty totiž způsobují problémy dopravcům, kteří v kolonách mají zablokované řidiče i vozidla. Vyplývá to z informací dopravců.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Od pondělí se u hranic s Polskem tvoří kvůli uzavření hraničních přechodů mnohakilometrové kolony, na některých místech dosahují i 50 kilometrů. Problémy se vyskytují také při cestách na Slovensko. Hranice jsou uzavřeny jako opatření proti šíření koronaviru, zákaz se však nevztahuje na mezinárodní nákladní dopravu.

„Situace dělá dopravcům problémy, mají vozidla a řidiče zablokované v kolonách," uvedl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.  Připustil, že kvůli tomu se může i zpomalit zásobování v Česku. Kolony podle Felixe navíc dostávají čekající řidiče do velice problematických hygienických podmínek. Dopravci proto apelují na úřady, aby problémy řešily.

Polsko otevřelo další tři přechody, kolony mají desítky kilometrů

Koronavirus

Situace se podle Felixe mění každou chvíli. Zatímco na cestách do Polska se úřady dohodly na dodatečném otevření tří hraničních přechodů u Královce, Závady a Mikulovic a provoz se tam pomalu rozjíždí, situace se komplikuje u hranic se Slovenskem. Felix uvedl, že se tvoří velké kolony například mezi Slovenskem a Maďarskem, což následně způsobuje problémy i při přejezdech česko-slovenských hranic.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dopravci vítají, že byly na měsíc uvolněny podmínky dodržování dob řízení a odpočinku. „Stejně tak je důležité, aby především v budoucnu při zpětných kontrolách postupovaly úřady velkoryse při posuzování dodržování zákoníku práce, protože v těchto podmínkách, kdy řidiči a dopravci s vypětím všech sil udržují zásobování v chodu a přitom se mnoho hodin posouvají v různých kolonách, nelze všechna pravidla žádným způsobem dodržet," dodal Felix.

Nákladní silniční doprava dostala výjimku v zákazu cestování do zahraničí. Stát tak chce zajistit plynulé zásobování při současné krizi. Vedle toho byl dočasně zrušen i zákaz jízd v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám