Hlavní obsah

Příznivci brazilského prezidenta se dál schází v davech, na pandemii nevěří

– Brasilia
Novinky, jem

Brazilská společnost se v posledních týdnech rozdělila na dva tábory. Na ty, kdo stojí za prezidentem Jairem Bolsnarem a přebírají jeho lehkomyslný postoj ke koronaviru, a na ty, kdo mají vážné obavy ze sílící epidemie i politického směřování své země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bolsonaro zavítal bez roušky mezi své příznivce Video: AP

 
Článek

I přes velké šíření koronaviru v zemi se prezidentovi příznivci dál hromadně scházejí a on je jezdí zdravit, bez roušky a bez rozestupů.

„Jsme tu proto, abychom podpořili našeho prezidenta, protože byl v tomhle skutečně neoblomný. Snaží se o nemoci covid-19 ukázat pravdu, ale jde proti tolika lidem a institucím... Nejde jim o to, říct lidem pravdu, ale o navyšování čísel a udržení lidí doma,“ řekl reportérovi Sky News datový analytik ze Sao Paola Odair Mello, který se svou ženou přicestoval na víkendové shromáždění prezidentových příznivců do Sao Paola.

Dodal, že chápe, že probíhá zdravotní krize, je ale třeba brát ohledy na hospodářství, aby tak dopady případné druhé vlny nebyly zničující.

Amazonie je rezervoárem virů, odlesňování může vést ke katastrofě

Koronavirus

Nemocných přibývá po tisících

Fakta hovoří jasně – počet nakažených je v Brazílii druhý nejvyšší na světě. V pondělí počet nově potvrzených nákaz koronavirem v Brazílii při 16 409 nových případech překročil 500 tisíc, uvedla ČTK. Úmrtí spojených s covidem-19 tam za den přibylo 480.

Bolsnaro přitom davům, ve kterých je hlava na hlavě, posílá zdravice a kyne jim – jak je už jeho zvykem – bez roušky.

Brazilský prezident na schůzi vlády sprostě nadával na guvernéry

Zahraniční

Bolsnarovi odpůrci se na věc dívají z úplně jiného úhlu. Prezidenta, který čelí nařčení ze zneužití pravomocí, vidí jako člověka, který ohrožuje politický vývoj země a teď také ohrožuje obyvatele ignorováním nebezpečné epidemie.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Shromáždění na podporu brazilského prezidenta Jaira Bolsnara v hlavním městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám