Hlavní obsah

Přijeli jsme vyměnit poznatky, pacienty léčit nemůžeme, uvedl šéf týmu amerických zdravotníků

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

V Česku už necelý týden působí sedmičlenný tým amerických lékařů a expertů z národních gard států Texas a Nebrasky. Podle hlavního lékaře týmu Petera Coldwella je jejich hlavním úkolem zejména výměna poznatků o boji proti koronaviru a o péči o nemocné. Nic jiného jim zde ani nezbývá. Jak Novinkám přiznal, nemohou zde poskytovat přímou zdravotní péči pacientům.

Přijeli jsme vyměnit poznatky, pacienty léčit nemůžeme, uvedl šéf týmu amerických zdravotníkůVideo: Novinky

 
Článek

„Musím říct, že na mě nemocnice v Letňanech udělala nesmírný dojem: pět set lůžek s jednotkou intenzivní péče. Česká armáda vykonala úžasnou práci,” řekl Novinkám Coldwell, který jako lékař působí v texaské Národní gardě.

Kromě letňanské polní nemocnice tým, který do Česka dorazil minulé úterý, navštívil také Vojenskou nemocnici v Olomouci a v plánu se mají podívat i na polní nemocnici v Brně či do Vojenské nemocnice v Praze. Podle Coldwella je primárním cílem jejich návštěvy v Česku výměna poznatků o boji proti koronavirové epidemii a péči o nemocné.

Lékaři z USA zatím obhlížejí terén

Koronavirus

„Musím uznat, že způsob léčby covid-19 i postupy testování a trasování jsou zde velmi podobné jako v USA,” uvedl Coldwell. „Je to potvrzení toho, že v boji proti koronaviru postupujeme správně,” dodal s tím, že i oni se mohou od českých lékařů mnohému přiučit.

Jako příklad uvedl léčbu krevní plazmou, kterou čeští lékaři začali ve větším měřítku využívat až nyní na podzim. Podle Coldwella lékaři v Americe tuto léčbu jeden čas zvažovali, avšak ustoupili od ní, jelikož neprokazovala výraznější účinky. „Samotná plazma nemá takový účinek. Avšak ukazuje se, že některé specifické protilátky, které se mohou z plazmy vyselektovat, by mohly pacientům pomoci v léčbě covid-19,” doplnil.

Kromě výměny poznatků americkým zdravotníkům nic moc nezbývá, kvůli omezením se totiž nemohou přímo podílet na léčbě pacientů.

Foto: Novinky

Americký vojenský lékař Peter Coldwell.

Sám Coldwell, který je původem Brit, avšak v americké armádě působí už přes čtyřicet let, prodělal covid-19 v létě. „Chytil jsem to první týden v červnu. Několik dní mi bylo nesmírně zle, měl jsem kašel, bolelo mě celé tělo. Naštěstí jsem to zachytil včas a naordinoval si sám léky, zvláště kortikoidy, které jsou velmi účinné v počátcích nemoci,” uvedl.

Jako lékař přitom působil na misích v Iráku či Afghánistánu. Oproti tomu návštěva České republiky může připomínat spíše dovolenou. „Dohromady jsme tu už museli nachodit desítky mil, jelikož tu ve volném čase není nic moc jiného co dělat. Tak jsme jen chodili a vychutnávali prázdnou Prahu,” uvedl.

Trénovat jako v posilovně. Lékaři radí, jak navrátit čich po covidu

Domácí

„Byl jsem tu naposledy před patnácti lety. Tehdy jsme se nemohli ani pohnout, jak tu bylo mnoho turistů. Teď jsme večer stáli sami na Karlově mostě a měli ho celý jen pro sebe. Bylo to zvláštní,” dodal.

Jejich mise v Česku potrvá do úterý 24. listopadu. Sám Coldwell nevylučuje, že v případě potřeby by zde mohl zůstat i déle. „Pokud budou moje služby potřeba, rád zde zůstanu déle,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám