Hlavní obsah

Přibývá lidí se středně těžkým průběhem, kteří se trápí doma, upozorňuje praktická lékařka

Novinky, Dana Sokolová

Nemocnými s covidem začínají být zavaleni i praktičtí lékaři. Přestože většina lidí má mírnější průběh, přibývá i středně těžkých forem, které provázejí vysoké horečky a kašel i deset dní, říká v rozhovoru pro Novinky praktická lékařka Eliška Rožková.

Foto: archív Elišky Rožkové

Eliška Rožková

Článek

Jak moc se v posledních měsících změnila péče o nemocné ve vaší ordinaci? Ordinujete více po telefonu?

Já bych samozřejmě preferovala jen osobní kontakt, protože je pro stanovení diagnózy a další terapii logicky výtěžnější, a tudíž pro pacienta bezpečnější. Ale vzhledem k současné situaci je nutné v té primární triage (třídění pacientů, pozn. red.) dávat přednost nejdříve kontaktu po telefonu a následně rozhodnout, zda bude další řešení distanční, nebo zda pacienta pozvu k osobní návštěvě. Takový postup je nyní bezpečnější pro pacienta i pro nás lékaře a naše sestry.

Nemocnicím se nedostává personálu. Pomoc hledají v ambulancích i školách

Domácí

Pociťujete i vy ve vaší ordinaci vyšší nárůst covid pozitivních? Máte mezi svými pacienty i někoho, kdo skončil s těžkým průběhem v nemocnici?

Bohužel ano, pozitivních pacientů mám hodně. V posledních dvou týdnech je více pozitivních než negativních. Větší skupina pacientů má průběh mírnější, ale už jsem také doporučovala někoho k hospitalizaci a jeden člověk po prodělání nemoci bohužel zemřel.

Přibývá ovšem lidí, kteří mají středně těžký průběh a trápí se doma s vysokými horečkami a kašlem třeba i 10 dní v kuse. Mnohé z nich navíc i po prodělání covidu trápí další únavy a dušnosti při minimální námaze, a to nejen starší pacienty.

Stále se najdou lidé, kteří přijdou do čekárny bez roušky či s rouškou „ na půl žerdi“  

Zadýchávám se, cítím bolest. Následky koronaviru se projevují i čtvrt roku po nakažení

Koronavirus

Jsou lidé více vyděšení z toho všeho, co se děje a co slyší z médií, anebo mají tendence koronavirus spíše podceňovat?

Hodně se to mění. Ještě tak před měsícem to velká většina lidí velmi podceňovala. Nyní těch obav přibývá. Lidé se mě často ptají na můj názor na situaci a dotazují se, zda se mají viru opravdu obávat.

Bohužel se stále najdou lidé, kteří přijdou do čekárny bez roušky či s rouškou „na půl žerdi“, situaci podceňují a dávají někdy až agresivně najevo nesouhlas se současnými nařízeními a postupy.

Preventivní prohlídky s velkým vypětím sil nadále provádíme a zájem o ně vítáme!

Z čeho mají největší obavy?

Ze smrti a že nákazu přenesou na své blízké.

Neustálé změny v opatřeních vedou k panice, pak k apatii či agresivitě, tvrdí odbornice

Koronavirus

Začali se lidé více zajímat o prevenci a posilování imunity?

V tomto jsem bohužel nějakou rapidní změnu nezaznamenala. Možná trochu u mladších ročníků, které se nyní více hlásí na preventivní prohlídky, jež, i když s velkým vypětím sil, nadále provádíme a zájem o ně vítáme, protože jsou opravdu důležité. Někteří lidé se také zajímají o doplňky stravy a konzultují je s námi.

Co jim v tomto případě radíte?

Já nejvíce radím kvalitně, zdravě jíst, spát, sportovat dle individuálních možností a snažit se co nejméně stresovat – nesledovat celý den televizi, hovořit s blízkými lidmi po telefonu a mít pravidelný denní režim. Snažím se je také povzbudit, že to zvládneme.

Přední pneumoložka Vašáková: Proč věřím, že náš zdravotnický systém neselže

Koronavirus

Měla jste dostatek očkovacích látek proti chřipce?

Naštěstí ano – objednávala jsem vakcíny v době, kdy jsem tušila, co se na nás žene a předobjednala jsem téměř dvojnásobek než obvykle. Takže jsem byla a ještě malou chvilku budu schopná svým pacientům vakcínu nabídnout.

Jak sama vnímáte všechna ta současná opatření?

Jako přísná, ale namístě. Některá tu měla být mnohem dříve.

Co vám nejvíce znesnadňuje vaši práci?

To, že de facto trasujeme za hygienu – těch žádanek na testy a vystavených karantén je nesčetně, hovory jsou dlouhé, jelikož musíme počítat délky karantén a kdy pacienta poslat na testy a neustále i vysvětlovat systém karantén vystavených formou ePN (systém elektronické neschopenky) a podobně.

Trápí mě také netrpělivost některých lidí, kteří se nám pro naši vytíženost nemohou někdy dovolat napoprvé ani napodruhé a neváhají nám to pak sdělit – nás to mrzí, jelikož pracujeme se sestřičkou na 300% a jsme velmi unavené.

Má dnešní doba z vašeho pohledu vůbec nějaká pozitiva?

Pro odlehčení bych ocenila méně ucpanou Jižní spojku. A při vážnější úvaze se mi moc líbí, že se rodiny nyní více starají o své starší příbuzné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám