Hlavní obsah

Při vývoji léku, který propaguje Trump, byly použity buňky potracených plodů

Novinky, Alex Švamberk

Při vývoji léku REGN-COV-2 od firmy Regeneron, který nebyl pro léčbu covidu zatím schválen, ale vyzdvihuje ho americký prezident Donald Trump, byly použity buňky z tkání potracených plodů. Americký prezident nyní slibuje, že zařídí, aby ho dostali nemocní bezplatně. V roce 2019 přitom zablokoval posílání dalších peněz z federálních zdrojů na výzkum využití tkání potracených plodů.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Logo Regeneronu na jeho sídle

Článek

Buňky z plodů byly použity při testech, zda je REGN-COV-2 schopen neutralizovat koronavirus.

Trump loni nezakázal využívat tyto tkáně při výzkumu léků, jen tyto firmy nedostanou na takový výzkum podporu z federálních zdrojů. Ministerstvo zdravotnictví to tehdy zdůvodnilo tím, že jednou z Trumpových priorit je prosazování úcty k životu včetně konceptu přirozené smrti. Netýkalo se to ale linií buněk, získaných z tkání potracených plodů, před vstoupením zákona v platnost.

Prymula: Očkovaní na covid nebudou muset nosit roušky

Koronavirus

Regeneron využil linie buněk získané z tkání plodů potracených v 70. letech, které jsou vyňaty z nařízení, kvůli nimž se ruší federální podpora. Tyto buňky byly využity podle stanice BBC i při vývoji jiného léku na covid-19, totiž remdesiviru, a při vývoji některých vakcín, které sponzoruje Bílý dům.

Regeneron při léčbě využívá terapie monoklonálními protilátkami, tedy imunoglobuliny. Získávají se z jednoho klonu aktivovaných B-lymfocytů. Tyto protilátky se napojí na virus, takže ten nemůže proniknout do buněk v těle a ještě je lépe detekovatelný imunitním systémem.

Farmaceutická firma minulý týden ve své zprávě uvedla, že směs těchto látek snížila množství viru v těle i dobu zotavování pacientů. Látku jich dostalo 275, přičemž třetina z nich dostala vyšší dávku, třetina nižší a třetina placebo. U všech byla potvrzena nákaza koronavirem SARS-CoV-2.

Regeneron žádá o schválení preparátu na covid použitého při léčbě Trumpa

Koronavirus

Ve skupině 275 lidí mělo 64 procent jednu nebo více vážných nemocí, které zhoršují průběh covidu-19, 40 procent jich bylo obézních. Jejich průměrný věk činil 44 let, žen bylo ve skupině 51 procent. Většinu 56 procent představovali Hispánci, a 13 procent tvořili Afroameričané.

REGN-COV-2 rychle snižoval množství viru během sedmi dnů u lidí, u nichž nebyly zjištěny v těle protilátky proti koronaviru, takže jejich imunitní systém proti covidu-19 nezasahoval. U lidí s větší virovou náloží bylo její snížení výraznější. Jak nižší, tak i vyšší dávka byla dobře snášena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám