Hlavní obsah

Přelomový objev vědců. Zjistili, jak se imunitní systém brání proti koronaviru

– Melbourne

Australští vědci zjistili, jak se imunitní systém lidí brání proti nemoci Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Tento poznatek, který experti označují za přelomový, jim pomůže s vývojem účinnější vakcíny, uvedla BBC.

Foto: Ali Shirband, ČTK/AP

Ošetřování člověka nakaženého koronavirem v teheránské nemocnici (ilustrační foto)

Článek

Z nemoci se mnoho lidí vyléčilo, takže výzkumný tým věděl, že se tělo dokáže bránit samo. Monitorováním imunitního systému nakaženého člověka vědci určili čtyři typy buněk, které proti nákaze bojují.

„Objev je pro nás důležitý, protože teď už víme, jak imunitní systém bojuje s koronavirem,“ uvedla profesorka Katherina Kedzierská, která je spoluautorkou studie. Práce vyšla v úterý v lékařském časopise Nature Medicine.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vědci objev učinili na 47leté nemocné ženě z Wu-chanu, která byla hospitalizována v Austrálii. Tři dny předtím, než se její zdravotní stav začal zlepšovat, se v krevním oběhu objevily specifické buňky podobné těm, jež se zjeví u pacientů, kteří se zotavují z chřipky.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

„Z výsledků jsme nadšeni, protože jsme zachytili vznik imunitních buněk u infikovaného pacienta,“ vysvětlovala Kedzierská.

Výzkum, který se svým týmem provedla, ocenili také experti z melbournského Institutu Petera Dohertyho pro infekce a imunitu, kteří ho označili za „přelomový“.

V ČR už je 434 nakažených, koronavirus má i strojvedoucí metra

Koronavirus

Závěry studie totiž pomohou vědcům při výrobě účinnější vakcíny. Navíc by výrobu léků, které zaberou na nemoc Covid-19, mohly urychlit.

Práce výzkumného týmu tím ale nekončí. Podle Kedzierské je dalším úkolem vědců zjistit, proč je reakce imunitního systému v případě některých pacientů slabší.

Reklama

Výběr článků

Načítám