Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co je třeba mít při cestování po ČR a co při cestě do ciziny

• Aktualizováno

Hlavní prázdninová sezona se rozjela a Češi míří ve velkém na dovolené. Cestování po EU od začátku měsíce usnadňuje tzv. covidpas, což je univerzální certifikát (QR kód) prokazující očkování, test na covid nebo prodělanou nemoc. Ten může být digitální nebo na papíře. Konkrétní podmínky příjezdu se ale u jednotlivých destinací liší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například ve Španělsku nebo v Německu při příletu letadlem vyžadují navíc vyplnění národního příjezdového formuláře, stejně jako to po svých občanech žádá Česko.

Podmínky se stále mění, někdy i přes noc, a je potřeba mít to na zřeteli. Podrobnosti jsou k dispozici na webu dovolena2021.cz nebo na stránkách ministerstva zahraničí. Případně je lze před cestou konzultovat s cestovní kanceláří, pokud nevyrážíte po vlastní ose.

Pokud jsou pro návštěvu cílové země vyžadovány testy, tak by se neočkovaní lidé měli snažit zarezervovat si termín testu s co největším předstihem, protože někde jsou odběrná místa obsazená i více než na týden dopředu. Platí, že každý má nárok na dva PCR a čtyři antigenní testy měsíčně.

Zájem o testy roste. Někde kapacity nestačí

Domácí

Testy si lidé mohou udělat ještě i na poslední chvíli před odletem přímo na letišti v Praze, ovšem to je krajně nouzová varianta. Jak již Právo upozornilo, za rychlý PCR test s výsledkem do dvou hodin se platí 7500 korun. V následujícím přehledu uvádíme podmínky, které je nutné splnit v oblíbených destinacích.

CHORVATSKO

  • Vstup: Příjezdový formulář je doporučený, negativní test (PCR max. 72 hod., antigenní 48 hod. před vstupem), potvrzení o očkování alespoň 22 dní po první dávce, od prodělání nemoci 180 dní. Výjimka pro děti do 12 let.
  • Respirátory/roušky: Uvnitř a venku tam, kde nelze dodržet odstup 1,5 metru.
  • Další: Zákaz prodeje alkoholu od 23 do 6 hod., zákaz konzumace potravin v kině.

BULHARSKO

  • Vstup: Bez zvláštních podmínek.
  • Respirátory/roušky: Povinné, zčásti i venku, např. na trzích a bazarech.
  • Další: Stravovací a zábavní podniky fungují na 50 procent kapacity.

POLSKO

  • Vstup: 14 dní po dokončeném očkování, test PCR nebo antigenní ne starší 48 hod., od prodělání nemoci do 180 dní, výjimka děti do 12 let.
  • Respirátory/roušky: uvnitř, výjimka děti do 5 let.

NĚMECKO

  • Vstup: Pouze u letecké dopravy příjezdový formulář.
  • Respirátory/roušky: Uvnitř a venku, kde se shlukují lidé (zastávky MHD, trhy, kulturní akce).
  • Další: Test nebo dokončené očkování můžou být vyžadovány ve službách (v hotelu nebo uvnitř restaurace, ne na zahrádce restaurací).

RAKOUSKO

  • Vstup: 22 dní po první dávce očkování, test PCR ne starší 72 hod., antigenní 48 hod., prodělání nemoci v posledním půlroce. Uznává se také test na přítomnost protilátek z posledních tří měsíců, v němčině nebo angličtině. Výjimky pro děti do 12 let, pokud cestují s dospělým, a do 10 let, cestují-li samy, při pobytu ve Vídni jen do 6 let.
  • Respirátory/roušky: Pouze uvnitř.
  • Další: Pro využití ubytovacích, gastronomických, wellness a fitness míst je vyžadována bezinfekčnost, testy musí být za tímto účelem obnovovány. Registrační povinnost v restauracích a hotelích a na kulturních akcích.

ITÁLIE

  • Vstup: Povinný příjezdový formulář, 14 dní po dokončeném očkování, PCR nebo antigenní test starý max. 48 hod., výjimky pro děti do 6 let.
  • Respirátory/roušky: Uvnitř i venku, kde nelze zabránit shlukování osob, za příklad se uvádějí náměstí večer nebo skupiny před bary.

ŠPANĚLSKO

  • Vstup: V případě letecké a lodní dopravy příjezdový formulář. Potvrzení o bezinfekčnosti není nyní požadováno, od pondělí však země zařadila většinu ČR mezi rizikové obasti a cestující budou potřebovat PCR test či potvrzení o očkování. Po příletu mohou měřit teplotu.
  • Respirátory/roušky: Uvnitř a venku, kde nejde zajistit odstup 1,5 metru.
  • Další: Jednotlivé autonomní oblasti země si po svém upravují noční zavírací hodiny restaurací, barů a zábavních podniků, jakož i jejich maximální obsazenost.

Španělsko zařadilo většinu ČR mezi rizikové oblasti. Cestování bude složitější

Zahraniční

ŘECKO

  • Vstup: Starší osmnácti let musí vyplnit příjezdový formulář, bezinfekčnost musí prokázat starší dvanácti let. Uznává se 14 dní po dokončeném očkování, prodělaná nemoc, test PCR ne starší 72 hod., antigenní test 48 hod. Cestující mohou být podrobeni antigenním rychlotestům. V případě pozitivního testu musí zůstat 10 dní v karanténě v hotelu určeném úřady.
  • Respirátory/roušky: Uvnitř. Venku důrazně doporučené v místech shlukování.

EGYPT

  • Vstup: Příjezdový formulář, dokončené očkování nebo PCR test ne starší 72 hod. Prodělanou nemoc úřady neuznávají. Výjimka pro děti do šesti let.
  • Respirátory/roušky: Podle informací cestovatelů v hotelových resortech roušky po hostech nechtějí.

TURECKO

  • Vstup: Elektronický příjezdový formulář 72 hod před vstupem, PCR test či 14 dní po dokončeném očkování, prodělaná nemoc. Výjimka pro děti do šesti let.
  • Respirátory/roušky: Obecná povinnost mít zakrytá ústa a nos na veřejnosti, v této souvislosti platí také zákaz kouření.
  • Další: Trvá uzavření kaváren s vodními dýmkami.

V restauracích padají domluvy, ale i pokuty

Domácí

Nová pravidla při cestování po ČR

Na většině míst v Česku se vyžaduje předložení dokladu o bezinfekčnosti. Tím může být certifikát o ukončeném očkování s odstupem 14 dnů, potvrzení o prodělání nemoci v posledních 180 dnech, případně negativní test na covid.

Antigenní test nesmí být starší tří dnů, PCR lze využívat celý týden. I lidé, kteří teprve čekají na druhou dávku, musí předkládat negativní test. Uznat je možné také samotest provedený přímo na místě.

Všechna potvrzení (i pro nezletilé bez občanského průkazu) lze stáhnout na www.ocko.uzis.cz. Funguje rovněž mobilní aplikace Tečka, kam je možné ukládat i certifikáty příbuzných a dalších osob.

Aplikaci Tečka si stáhlo přes milion lidí

Software

Při nejasnostech je k dispozici informační linka 1221. Bezinfekčnost se dokládá při vstupu do restaurace i zahrádky, v provozovnách služeb jako kadeřnictví či masáže, na koupalištích a v lázních, ve fitness centrech, v hotelech, penzionech a jiných ubytovacích zařízeních, v klubech, v divadle, kině, na koncertě, festivalu, sportovním utkání či jiné akci.

Co je třeba při návratu z ciziny

Formulář

Všichni lidé s výjimkou dětí do 6 let a některých vybraných skupin, kteří se vracejí ze zahraničního pobytu delšího než 12 hodin, musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář k případné pohraniční kontrole. To jde pouze přes internet na https://plf.uzis.cz/. Systém vygeneruje potvrzení, které si lze vytisknout nebo uložit do mobilu. Potvrzení automaticky dorazí i na e-mail.

Při návratu z ciziny je nutný formulář a test

Koronavirus

Testy

U těch, kdo nejsou naočkovaní oběma dávkami anebo nejsou čerstvě po prodělání covidu, jsou při návratu povinné i testy, ať už antigenní, nebo PCR. Musí to být odborně provedené testy z akreditovaného centra.

Laické samotesty zakoupené v supermarketu se nepřipouští. Opět, testy nemusí mít děti do 6 let a některé skupiny jako pracovníci v mezinárodní dopravě. Podmínky se dál liší podle toho, z jaké země člověk přijíždí. Tzv. mapa cestovatele rozlišuje pět kategorií zemí, ale v praxi jde vlastně o tři kategorie:

1.  Země s nízkým a středním rizikem nákazy (v zelené a oranžové barvě na mapě – například Chorvatsko či Nizozemsko): Stačí jeden test provedený buď ještě před vstupem do ČR, nebo nejpozději pět dní po příjezdu. Pokud je to až po vstupu, tak se musí nosit respirátor, dokud není znám výsledek. Karanténa ale není.

2.  Země s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy (světle a tmavě červené – například Španělsko i s Kanárskými ostrovy a Velká Británie): Cestuje-li člověk veřejnou dopravou (letadlo, vlak, autobus), je nutný test před započetím cesty, resp. potvrzení z testu.

Dopravci to mají povinnost kontrolovat. V ČR je pak nutnost podstoupit druhý, potvrzovací test, a to nejdříve 5. a nejpozději 14. den od příjezdu. Až do výsledku musí být dotyčný v karanténě. Cestuje-li se individuálně (osobní auto), není test před cestou potřeba, musí ale být 5. až 14. den po příjezdu do ČR. Do té doby je nařízena samoizolace.

3.  Země s extrémním rizikem nákazy (černá barva – například Tunisko, Rusko, Indie): Zde jsou postupně nutné hned tři testy. Cestující musí mít potvrzení o negativním testu už před zahájením cesty. Dopravce ho navíc nesmí přijmout, pokud vedle formuláře neukáže také rezervaci na první potvrzovací test v ČR do 24 hodin od vstupu. Zde musí být dotyčný v karanténě až do výsledku dalšího testu, kterému se podrobí mezi 10. a 14. dnem od příjezdu.

Výsledky antigenních testů mohou být staré nanejvýš 48 hodin, u PCR 72 hodin. Testy musí kontrolovat i zaměstnavatel před návratem zaměstnance na pracoviště.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám