Hlavní obsah

V restauracích padají domluvy, ale i pokuty

Bez peněz a dokladu o bezinfekčnosti do hospody nelez. Pravdivost tohoto rčení se ukazuje v posledních týdnech zejména na kontrolách hygieniků v restauracích. Za minulý měsíc museli lidé ukázat doklad o platném negativním testu, očkování nebo o prodělané nemoci v několika stovkách případů.

Foto: Jan Handrejch

Ilustrační foto

Článek

Většina prohřešků skončila domluvou, došlo ale i na pokuty. „Pět případů explicitního porušení bude řešeno pokutou, některé případy jsou řešeny domluvou, zpravidla však zákazníci potřebné doklady mají,“ přiblížil Právu mluvčí moravskoslezské krajské hygienické stanice Aleš Kotrla.

Zda mají hosté potřebný doklad nebo nasazený respirátor, pokud zrovna nic nekonzumují, zjišťovali hygienici u zhruba 1500 zákazníků. Do terénu vyrážejí zástupci hygieny s policisty. V minulosti to bylo často na podnět občanů. Těch podle Kotrly ale postupně ubývá.

Vojtěch si chce kvůli šíření nákazy mezi mladými posvítit na kluby

Domácí

Víc než dvě stovky kontrol na předzahrádkách nebo přímo v restauracích udělali v minulém měsíci i hygienici ve středních Čechách. Tam se momentálně stejně jako v Praze šíří nákaza nejvíce. Zintenzivnit kontroly v terénu ale neplánují.

Nedodržení vládních opatření zjistili za červen v pětině případů, což se všemi vyřešili domluvou. „Porušování pravidel stanovených v mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví tím, že návštěvníci nemají test vůbec nebo je prošlý, je zjišťováno jen velmi sporadicky,“ sdělila Právu Libuše Polanská ze středočeské hygieny. Za minulý týden zkontrolovali v restauracích 32 zákazníků.

Číšníci budou muset hosty prověřit mobilem, plánuje Vojtěch

Domácí

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) zvažuje, že by kapacity hygieniků přesměroval jinam a povinné kontroly by přešly přímo na provozovatele. Někteří to podle něj dělají už teď a zcela dobrovolně. Ne všichni ale s takovým krokem souzní. „Gastro není hotel ani fitness centrum,“ zdůraznil člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Kontrola v restauracích je podle něj mnohem složitější. „Chceme nechat zodpovědnost na hostovi. Přijde nám to logické. Výkonná složka je daleko účinnější ze strany hygieny a nejsme si ani jistí, jestli je to právně průchodné,“ vysvětlil Právu s tím, že zatím k žádným závěrům na jednání s ministerstvem nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám