Hlavní obsah

Aplikaci Tečka si stáhlo přes milion lidí

Aplikaci Tečka, s jejíž pomocí lidé mohou prokazovat, že jsou očkovaní proti koronaviru, otestovaní nebo po nemoci, si stáhlo přes milion lidí. V neděli večer dosáhl počet uživatelů 1,035 milionu. Národní agentura pro komunikační technologie (NAKIT) to v pondělí uvedla na Twitteru.

Foto: Novinky

Aplikace Tečka. Ilustrační foto.

Článek

Aplikace je dostupná od 30. června. Potvrzení o bezinfekčnosti musí lidé dokládat při návštěvě některých akcí nebo při cestování.

Denně si aplikaci Tečka otevře alespoň jednou zhruba čtvrt milionu uživatelů, za poslední týden ji otevřelo alespoň jednou asi 840 000 lidí.

Partnerskou aplikaci čTečka, která slouží naopak k přečtení a kontrole platnosti certifikátů, má staženou 366 000 uživatelů. Tato aplikace je zejména pro hygieniky a další kontrolory nebo také pro kadeřníky, obsluhu koupališť, bazénů, divadel, kin a podobně. Fungovat by měla i pro cizince v Česku.

„Domluvený mechanismus použití aplikací v EU je takový, že cestuji se svou prezentační aplikací (v ČR Tečka), kterou ověřuje čtecí aplikace v cílové zemi (v ČR čTečka). Všechny ,národní čTečky‘ znají svá aktuálně platná opatření,“ uvedl NAKIT.

Číšníci budou muset hosty prověřit mobilem, plánuje Vojtěch

Domácí

Aplikace Tečka funguje buď pasivně pro uložení vydaného certifikátu, nebo je aktivně propojená s databází Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a o výsledky nového testu nebo podanou vakcínu se sama automaticky aktualizuje. V aplikaci je možné evidovat potvrzení i pro více lidí najednou. U certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času například zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Minulý týden autoři aplikaci Tečka upravili kvůli špatně nastavenému parametru u jednodávkové vakcíny Janssen od firmy Johnson V pátek se pak aplikace přizpůsobila novým podmínkám, kdy už pro prokázání bezinfekčnosti nestačí uplynutí 22 dní od první dávky očkování. Za bezinfekční jsou lidé považováni dva týdny po dokončeném očkování.

Lidé mohou očkování proti covidu či test prokázat aplikací Tečka

Domácí

Vedle aplikace je nadále možné prokazovat bezinfekčnost i papírovým dokladem. Potvrzení o tom, kdy dostali vakcínu, kdy měli negativní test na covid-19 nebo kdy se u nich nákaza prokázala, si lidé mohou dál například stáhnout i z očkovacího portálu občana.

Podle aktuálně platných opatření je povinné prokázat bezinfekčnost například při vstupu na hromadné akce v kultuře či sportu, také například při návštěvě divadla nebo využití některých služeb, jako jsou ubytování, bazény, kadeřnictví nebo wellness. Prokázat se jí při kontrole by lidé měli také při návštěvě restaurace, provozovatelé ale certifikáty kontrolovat nemusí. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ale uvažuje o změně.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Do neděle bylo v Česku alespoň jednou dávkou očkováno téměř více než 5,2 milionu lidí, tedy 49 procent populace. Dokončené očkování má přes 3,8 milionu lidí, což je skoro 36 procent z celkových 10,7 milionu obyvatel. Neočkovaní lidé musí pro prokázání bezinfekčnosti podstoupit test.

Z veřejného zdravotního pojištění jsou nyní hrazeny čtyři antigenní a dva PCR testy měsíčně. Podle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) je ale velký předpoklad, že se to změní a stát to platit nebude.

Odstup mezi dávkami se zkrátí na 21 dní. Školáci, kteří si pospíší, se vyhnou testům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám