Hlavní obsah

Pražané novou rouškovou povinnost respektují

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od středy museli lidé do obchodů a nákupních center v Praze kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jedině s rouškou. Průzkum Práva ukázal, že až na výjimky lidé nové opatření respektují.

Anketa zavedení roušek v prostorách ČRVideo: Novinky

 
Článek

Například v obchodním centru Eden ve Vršovicích redaktorka Práva zaznamenala jediného hříšníka, který unikl bedlivému oku ostrahy. Ta upozorňovala ty zapomnětlivce, kteří dovnitř vstoupili bez zakrytého nosu a úst, že si mají roušku nasadit. I to probíhalo bez problémů.

„Uvnitř budov mně to nevadí, opatření chápu. Snad to pomůže, když počty nemocných raketově rostou,“ svěřila se Právu třicetiletá Markéta, která šla kupovat školní pomůcky pro svého druháka. „Venku je ale rozhodně nosit odmítám,“ pokračovala.

Praha na tom přes celková čísla není nejhůř. Rozdíly v regionech jsou mnohonásobné

Domácí

„Ráda bych si přivoněla k tomu novému parfému od Armaniho. Ale jak to mám udělat, když mám roušku,“ přemítala v parfumerii zákaznice. Nakonec si nechala vůni stříknout na ruku a svědomitě ji očichala až před obchodním centrem.

Asociace nákupních center povinnost roušek nevítá. Podle předsedy českého výboru Asociace Jana Kubíčka jsou nákupní centra dobře větrané prostory, kde spolu lidé nejsou v dlouhém kontaktu.

Také Česká pošta od středy vyžaduje u klientů na všech pražských pobočkách nošení roušek, respirátorů nebo jiné ochrany úst a nosu.

O této povinnosti jsou informováni letáky při vstupu. „Žádné problémy nebyly,“ uvedl pro ČTK Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty.

Počet nových případů prudce roste, Praha zvažuje rozšíření proticovidových opatření

Koronavirus

V Praze stejně jako ve zbytku republiky už od 1. září platí povinnost mít zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Byly obavy z toho, zda budou mít roušky i cestující v MHD. Ani zde reportéři Práva nezaznamenali žádné neukázněné cestující. „Je vidět, že lidé perfektně chápou, že je to v jejich zájmu, a dokonce sami v případě potřeby zakročí,“ řekl Právu řidič jedné z pražských tramvají.

Reklama

Výběr článků

Načítám