Hlavní obsah

Počet nových případů prudce roste, Praha zvažuje rozšíření proticovidových opatření

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Praha zvažuje rozšíření opatření proti šíření koronaviru. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové v Praze za posledních 24 hodin přibylo 220 nových případů nákazy, což je nejvyšší nárůst od začátku epidemie.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pražští hygienici se v úterý na jednání s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a dalšími členy vedení města dohodli, že v příštích dnech připraví materiál, který by měl sloužit jako podklad pro případné rozšiřování koronavirových opatření v metropoli.

Přehledně: Jaká opatření začnou od středy platit v Praze

Domácí

Podle nedávného vyjádření hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové je epidemiologická situace v Praze „alarmující”. V úterý pro ČT uvedla, že jen za posledních 24 hodin pražští hygienici evidují 220 nových případů nákazy koronavirem. V minulých dnech se přitom tato denní čísla pohybovala průměrně nad hodnotou stovky nových případů.

Hygienici v hlavním městě již na takové počty při trasování nestačí, a to ani přes zapojení mediků a armády. Proto jim budou vypomáhat kolegové z ostatních krajů, kde je situace klidnější. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček připustil v úterý, že v případě potřeby by mohli pomoci s dohledáváním a obvoláváním kontaktů policisté.

Na testy se v Praze stojí dlouhé fronty, čekají i objednaní

Domácí

Praha jako jediný okres z celé republiky na tzv. semaforu, který barevně odstupňovává míru šíření nákazy, svítí oranžově, což značí počínající komunitní přenos. Jednotlivé barvy jsou ještě rozděleny dle číselné škály. Zatímco před týdnem byla oranžová Praha na stupni čtyři, nyní se nachází na stupni šest z celkových deseti.

Zpřísnění se Pražané dočkají už ve středu, kdy v Praze začíná platit navíc povinnost nošení roušek v obchodech, obchodních centrech. Mezi půlnocí a šestou hodinou ranní budou muset zavřít také restaurace, bary a noční kluby. Podle dřívějších vyjádření hygieniků se totiž v hlavním městě nákaza výrazně šíří právě v takovýchto podnicích. Již zhruba týden jsou také povinné ochranné prostředky v nádražních halách a na Letišti Václava Havla.

K tomu Pražané musí dodržovat také celorepublikové nařízení vydané ministerstvem zdravotnictví, které spočívá v povinnosti mít zakrytý nos a ústa ve všech prostředcích hromadné dopravy, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

O jakých dalších opatřeních se v metropoli uvažuje, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám