Hlavní obsah

Praha už naplnila testovací kapacity u dospělých

Praha

V Praze byla v sobotu odpoledne naplněna kapacita odběrů pro studii kolektivní imunity vůči covid-19 i u dospělých ve věku 18 až 39 let. Dopoledne byla naplněna již u dospělých osob v kategorii 40 až 59 let a v kategorii 60 až 89 let. Testovat se tak budou v dalších dnech jen děti, sdělila mluvčí 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petra Klusáková.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrný záznam z testování na náměstí MíruVideo: Novinky

 
Článek

„Nyní nově nepotřebujeme testované ve věku 18 až 39 let. Už i tato kohorta je naplněná, nyní potřebujeme otestovat děti a mladistvé do 17 let věku včetně, které tímto prosíme, aby se s rodiči dostavili,” prohlásila kolem 14:30 mluvčí Klusáková.

Pro děti a dorost je vyhrazeno testovací místo v Kateřinské zahradě nově od neděle 26. dubna již od 10:00 do 20:00.

Fronty se v sobotu tvořily od šesté hodiny ráno. Lidem se rozdala pořadová čísla, aby organizátoři zamezili dlouhému čekání. Osoby s vyšším pořadovým číslem se tak mohly dostavit až v pozdějších hodinách. Na informaci, že už mnozí lidé, kteří dorazili později, nebudou testováni, protože kapacita testování v rámci studie kolektivní imunity už byla naplněná, reagovali zájemci o testování podle Klusákové s klidem.

V Praze už nebudou testovat seniory a lidi nad 40 let

Koronavirus

Pro děti a dorost je vyhrazeno testovací místo v Kateřinské zahradě nově od neděle 26. dubna již od 10:00 do 20:00.

„Nezletilí, kteří se chtějí do studie zapojit, musí na test přijít se svým zákonným zástupcem. Ten za ně na místě testování podepisuje informovaný souhlas,” doplnila mluvčí. Testování v Praze zajišťuje 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Armáda ČR.

Další testovací místa jsou v Brně, v Litoměřicích a také v Olomouci, Uničově a Litovli. Poslední dvě zmíněné lokality byly na začátku epidemie dva týdny uzavřené kvůli vysokému výskytu nakažených.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám