Hlavní obsah

Pozastavení očkování AstraZenekou je politika s řetězovou reakcí, píše The New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v Evropské unii kolem vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca je výsledkem „dominového efektu“ spuštěného rozhodnutím Německa a snahy vystupovat jednotně. Ve své úterní analýze to napsal list The New York Times. Podle něj se zdá být čím dál jasnější, že pozastavení očkování daným přípravkem bylo vedle vědeckých úvah stejně silně motivováno úvahami politickými.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Velké evropské země používání vakcíny AstraZeneky na začátku týdne přerušily na několik dní poté, co místní lídři ujišťovali, že k něčemu takovému není důvod. Zároveň zasáhly v momentě, kdy vakcinace nepostupuje podle plánů a západní Evropě hrozí nový nápor epidemie covidu-19.

AstraZeneca je bezpečná, ujišťují Britové

Koronavirus

„Byla to politická volba,“ řekl deníku La Repubblica šéf italského úřadu pro kontrolu léčiv AIFA Nicola Magrini. „Žádné nebezpečí tady není. Na epidemiologické úrovni není žádná korelace,“ uvedl zase předseda administrativní rady AIFA Giorgio Palù ohledně několika úmrtí mezi miliony lidí očkovaných vakcínou AstraZeneky.

Podobně se vyjadřovali i italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza a premiér Itálie Mario Draghi. Podle listu ale přístup italské vlády změnil pondělní telefonát, v němž se Speranza od svého německého protějšku Jense Spahna dozvěděl, že nejlidnatější země Evropské unie kvůli krevním sraženinám u několika naočkovaných osob používání vakcíny preventivně pozastaví.

Velká centra na Slovensku očkují AstraZenekou. Pokračují i po zprávě o úmrtí učitelky

Koronavirus

„Když pan Speranza o věci informoval premiéra Draghiho, zmínil i neúnosný tlak veřejnosti, kterému by Itálie čelila, kdyby jako jediná používala vakcínu považovanou za příliš nebezpečnou pro zbytek Evropy,“ píše deník The New York Times. Podle listu se Draghi následně spojil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a společně s ministrem zdravotnictví rozhodl o dočasném odstavení „oxfordské“ vakcíny.

Polsko vs. covid: pomůže nám už jen rychlé očkování, doufají lékaři

Koronavirus

Řada evropských zemí včetně České republiky s ní očkuje nadále, zatímco k Německu se v rychlém sledu kromě Itálie připojily Francie, Španělsko či Švédsko. Obrat podobný tomu italskému se přitom odehrál i v samotném Německu. Institut Paula Ehrlicha (PEI), který v zemi dohlíží na bezpečnost vakcín, minulý týden uvedl, že přínos očkování v případě AstraZeneky převyšuje známá rizika. V pondělí nicméně ministr Spahn prohlásil, že očkování „z obezřetnosti“ pozastavuje na doporučení PEI.

V Česku nebylo žádné úmrtí po očkování způsobeno krevní sraženinou, tvrdí SÚKL

Koronavirus

Některé vlády rozhodnutí v tomto směru prezentovaly jako součást snahy posílit důvěru ve vakcíny proti covidu-19. Podle listu se ale zatím takový dopad nejeví jako pravděpodobný, zatímco intervence dál brzdí „klopýtající“ očkovací kampaň v EU a mohou ohrozit životy nejméně stovek lidí. List připomíná, že žádná z členských zemí unie aktuálně nesměřuje k naplnění cíle v podobě očkování 70 procent obyvatelstva do konce léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám