Hlavní obsah

Polsko vs. covid: pomůže nám už jen rychlé očkování, doufají lékaři

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 27. prosince loňského roku došlo v Polsku ke třiceti úmrtím spojovaným s očkováním proti covidu-19. „Výsledky pitev však ani v jediném případě nepotvrdily, že by aplikované vakcíny byly jedinou příčinou úmrtí,“ informovala Anna Golawská, náměstkyně polského ministra zdravotnictví.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nežádoucí účinky lékaři zaznamenali u 4464 naočkovaných. Nejčastěji je postihly horečky, únava nebo pálivá bolest po vpichu injekce.

V dalších dvou až třech týdnech se počet infikovaných vyšplhá až na 40 tisíc případů za 24 hodin
Michal Sutkowski, šéf Sdružení varšavských lékařů

„Epidemiologická situace se vymkla kontrole. V posledních dnech přibývá denně kolem 21 tisíc nakažených. Obzvlášť nebezpečné je však to, že velkou část z nich tvoří lidé ve věku mezi dvaceti a padesáti lety. Je třeba počítat s tím, že v dalších dvou až třech týdnech se počet infikovaných vyšplhá až na 40 tisíc případů za 24 hodin, což ztíží beztak dramatickou situaci v nemocnicích,“ řekl v neděli Michal Sutkowski, šéf Sdružení varšavských lékařů.

Stejně jako Gabon

„Epidemiologicko-hygienická kontrola (Sanepid) se už kritickou pandemickou situací přestala zabývat. Celý její systém se zhroutil, o čemž svědčí fakt, že v počtu testovaných na milion obyvatel jsme na 87. místě na světě, tedy na úrovni karibského ostrova Martiniku nebo afrického Gabonu,“ upozornil Krzystof Filipiak z Lékařské univerzity ve Varšavě.

Polsko prodlužuje čas mezi očkováním

Koronavirus

Upozornil na hrozivý fenomén posledních týdnů – ještě víc než plicní ventilace chybějí „v první linii“ lékaři a zdravotní sestry.

„V Polsku se teď odehrává ostrý závod mezi námi a koronavirem. Vládní moc reaguje na pandemii už jen sporadicky. Nepomůže nám nic jiného než očkování, a to v co nejvyšším tempu,“ uzavřel.

Naočkováno 4,5 milionu
Polsko naočkovalo přes 4,5 milionu lidí.
Z nich první dávku dostalo 2,9 milionu.
Druhá zatím vyšla na 1,6 milionu.
Za sobotu naočkovali 27 225 lidí.
V zemi žije 38,5 milionu obyvatel.
Zdroj: portál medonet.pl

Reklama

Výběr článků

Načítám