Hlavní obsah

Velká centra na Slovensku očkují AstraZenekou. Pokračují i po zprávě o úmrtí učitelky

– Bratislava

I přes reportáž o úmrtí 38leté učitelky po očkování vakcínou AstraZeneca Slovensko zatím o pozastavení používání této látky, kterou dostávají lidé ve velkokapacitních centrech, neuvažuje. Vakcínu zkoumá kvůli podezřelým úmrtím Evropská léková agentura (EMA). Ta uvedla, že ji považuje za bezpečnou, dál se jí ale bude zabývat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Očkování v Bratislavě

Článek

Marián Valent z Bratislavy dostal v neděli vakcínu AstraZeneca ve velkokapacitním očkovacím centru umístěném na bratislavském Národním fotbalovém stadionu. „Nemám žádné zdravotní problémy a v pondělí jsem normálně pracoval,“ řekl Valent Novinkám.

Organizaci očkování si pochvaloval. „Přihlásil jsem se elektronicky, dostal jsem termín na neděli 14:00 a vše šlo jako na drátkách. Fakt to šlo tak rychle, že jsem si uvědomil, že už mám vakcínu až ve chvíli, kdy jsem po očkování čekal 15 minut, jak mi řekli,“ uvedl Valent.

První víkend dostalo v tomto velkokapacitním středisku vakcínu AstraZeneca přes 2900 lidí.

Slovensko zpřísňuje opatření

Zahraniční

Masové očkování probíhá v prostorech Národního fotbalového stadionu v místnosti s nejmodernější vzduchotechnikou, která dokáže kompletně vyměnit vzduch za 15 minut.

„Budeme zde očkovat i další dva víkendy a pak bychom chtěli očkovat i v pracovní dny. Všechno záleží na dodávkách vakcín,“ uvedl jeden ze zřízenců, kteří usměrňovali zájemce o očkování.

Na Slovensku po podání vakcíny AstraZeneca zemřela mladá učitelka

Evropa

Lidi vystrašila reportáž

Po pátečním zveřejnění reportáže v Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS) o úmrtí 38leté učitelky po očkování vakcínou AstraZeneca, se odhlásilo z víkendového očkování ve velkokapacitním očkovacím centru v Košicích 455 lidí. Mluvčí Košického kraje Anna Terezková regionálnímu deníku Korzár potvrdila, že šlo o 13 procent registrovaných lidí. „Pro srovnání, jindy se z očkování odhlásí v průměru necelá tři procenta lidí,“ uvedla Terezková.

O víkendu však v košickém velkokapacitním centru stejně očkovali asi 3500 lidí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Masové očkování v Bratislavě

Podle reportáže RTVS zemřela učitelka dva týdny po podání vakcíny AstraZeneca. Slovenská licenční rada oznámila, že prověří objektivnost televizní reportáže. RTVS se obhajuje tím, že na začátku reportáže uvedla, že souvislost mezi smrtí učitelky a podáním vakcíny není potvrzena. Web omediach.com konstatoval, že reportáž RTVS byla zavádějící.

Výhody AstraZeneky převažují, sraženiny zkoumáme dál, tvrdí EMA

Koronavirus

Očkování vakcínou AstraZeneca pozastavila již řada zemí. Slovensko o tom zatím neuvažuje. Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv vydal stanovisko, podle něhož přínosy vakcíny nadále převyšují rizika. Podle ústavu dosud nebyla prokázána souvislost mezi očkováním a krevními sraženinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám