Hlavní obsah

Polští lékaři vládě: Neobelhávejte

Právo, Pavol Minárik

Přinejmenším zvláštní situace vládne v sousedním Polsku v souvislosti se šířící se nákazou koronavirem. Vládní moc, hlavně prostřednictvím premiéra Mateusze Morawieckého, prezidenta Andrzeje Dudy a také Jaroslawa Kaczyňského, šéfa vládního Práva a spravedlnosti (PiS), tvrdí, že stát má všechno pod kontrolou. Opačného názoru jsou ale lékaři, záchranáři i regionální politici, a nejen oni. V pondělí po poledni evidovalo Polsko 684 nakažených, osm lidí zemřelo.

Foto: Tomasz Stanczak/Agencja Gazeta, Reuters

I přes nebezpečí spojené se šířením epidemie se v polské Patně o víkendu konaly místní doplňovací volby.

Článek

Kritici ukazují na vládu, že v uplynulých dvou měsících došlo z její strany k fatálnímu zanedbání, na které trpce doplatí bezbranné obyvatelstvo.

„V Norsku, které má pět milionů obyvatel, jich bylo v sobotu nakažených téměř dva tisíce, v sousedním desetimilionovém Česku hranice nemocných překročila tisícovku a v 600tisícovém Lucembursku měli 670 lidí, o 130 více, než mělo 38milionové Polsko,“ napsal v neděli portál wp.pl.

Dodal, že pokud by dělali v Polsku dostatečné množství testů, nakažených a izolovaných by bylo přinejmenším šestinásobně více, než uvádějí oficiální zdroje.

Místo izolace bujaré večírky i venčení plyšových psů. Zakážeme vycházení úplně, varují evropské země

Koronavirus

„Neklamte obyvatelstvo. Lidé, kteří jsou v karanténě, mají velký problém s testováním na koronavirus, protože testy jednoduše nejsou,“ upozornil v neděli polskou vládu primátor 70titisícového Glogowa v Dolnoslezském vojvodství.

Dodal, že v jejich městě právě zemřel 45letý muž, který byl v karanténě s podezřením na koronavirus. „I když se cítil špatně, testy mu nikdo neudělal, protože prostě nejsou,“ upozornil.

„Vláda se uplynulé dva měsíce, když už se vědělo, že virus směřuje i do Polska, zabývala vším možným, jen ne zajištěním dostatečných zásob ochranného materiálu i testů. Sklady i zdravotní pohotovosti zejí prázdnotou,“ napsal portál wp.pl.

„Vůbec nedokážeme zaručit ochranu a bezpečnost našeho zdravotnického personálu, protože krizový systém úplně selhal. Chybějí lékaři i ošetřovatelky a z těch, co zůstali, nikdo nechce vejít na infekční oddělení k nemocným, protože nemáme kombinézy a roušky nosí jen ti, kdo si je ušili sami,“ řekla televizi TVN24 Barbara Gąsiorowská, ředitelka nemocnice v Novém Městě nad Pilicí v Mazowieckém vojvodství.

Stýská se mi. Lidé na česko-polské hranici vyvěšují dojemné vzkazy

Koronavirus

„Jsem unavený a zklamaný, že premiér ani ministr zdravotnictví nám neříkají pravdu,“ sdělil portálu onet.pl chirurg Lukasz z jedné z renomovaných varšavských nemocnic.

„Už týden spíme po koutech v nemocnici, bojíme se vrátit domů, abychom nenakazili rodiny,“ přiznali internisté Michal a Krzystof. „Padlo hodně vznešených slov, jak jsme připraveni na zvládnutí pandemie. Víte ale, jaká je pravda? Tady panuje leda tak organizovaný chaos,“ svěřila se gynekoložka Malgosia.

Prezident vůbec nejde vzorem

Navzdory kritické situaci, kdy ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski dokola prohlašuje, že lidé by se měli zdržovat doma, když školy, obchody, restaurace, bary, kina, divadla i sportovní zařízení jsou zavřené, prezident Andrzej Duda nejde v tomto směru Polákům vůbec vzorem. Denně absolvuje tři až čtyři setkání v továrnách, nemocnicích, na železničních stanicích či na úřadech a ohrožuje tak nejen sebe, ale i jiné lidi.

„Prezident Duda se chová jako Sověti po Černobylu, když namlouvá Polákům, že se nic hrozného neděje,“ uvedl týdeník Wprost.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Žádný přední polský politik, prezidenta či premiéra nevyjímaje, nenosí na veřejnosti roušku. Stejně tak roušku nenosí ani většina Poláků, jelikož to není povinné.

Přestože až 70 procent Poláků požaduje odložení prezidentských voleb, které se mají konat 10. května, Kaczyňski trvá na jejich uspořádání – z průzkumu deníku SuperExpress.

Reklama

Výběr článků

Načítám