Hlavní obsah

Polní nemocnice Brno se může otevřít s předstihem již v pátek

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve stavu nejvyšší nouze bude možné zahájit provoz provizorní nemocnice na brněnském výstavišti pro pacienty s koronavirem již tento pátek, tedy s třídenním předstihem. Lůžka pro nemocné, jichž bude celkem 302, se v pavilonu G2 začnou montovat v úterý.

Foto: MMB

Provizorní nemocnice vznikla na brněnském výstavišti v pavilonu G2.

Článek

Pomocnou ruku podají také hráči brněnského hokejového týmu Kometa, kteří smontují lůžka pro odpočinek personálu. Současnou situaci označují zdravotníci jako balancování na ostří nože.

Pomocnou ruku podají také hráči brněnského hokejového týmu Kometa

Nikdo totiž neví, zda bude provizorní nemocnice skutečně potřebná. Podle nejoptimističtějších scénářů by mohlo být její vytvoření na výstavišti pouhou obdobou cvičení pro případ hromadného neštěstí. Dobrou zprávou je, že počty hospitalizovaných pacientů s vážnými příznaky onemocnění koronavirem v Česku klesají.

Malé nemocnice jsou již zaplněné

„Nadcházející dny budou klíčové. Zaplněná je již kapacita některých menších nemocnic, ale stále jsme schopni jim pomoci. Je to tak na hraně. Potřebujeme, aby ten současný příznivý trend pokračoval,“ řekla Právu mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Foto: MMB

Lůžek v provizorní nemocnici bude k dispozici 302

Momentálně je v této největší moravské nemocnici ještě zhruba 70 lůžek volných, ty se ale mohou zaplnit i do dvou dnů. Jen o uplynulém víkendu převzali její zdravotníci do své péče pacienty ve vážném stavu například z Ivančic, Boskovic nebo z Kroměříže.

Brněnské výstaviště kvůli koronaviru buduje nemocnici

Domácí

V Brně je ale ještě Fakultní nemocnice u svaté Anny, kde je volných dalších 50 lůžek. Všech 19 lůžek jednotky intenzivní péče na anesteziologicko-resuscitační klinice je obsazených, nemocnice má ale 12 dalších lůžek s umělou plicní ventilací na ortopedické jednotce intenzivní péče.

Právě s ohledem na nejistý vývoj se urychlila stavba provizorní nemocnice na výstavišti. V pavilonu G2 vzniklo z materiálů používaných na stavbu firemních expozic 151 kójí pro 302 lůžek.

Foto: MMB

Provizorní nemocnice vznikla na brněnském výstavišti v pavilonu G2.

Volba pevných přepážek přinese vyšší vizuální i hlukový komfort. Prostor je rozdělen do 13 dílčích sekcí s kapacitou od 20 do 28 lůžek. Barevné odlišení do 3 sektorů napomůže orientaci při rozdělení pacientů dle medicínských parametrů. Nemocnice je vybavena třemi centry pro obsluhu pacientů, připravenými pro postupné naplňování kapacity.

Posílili elektroinstalaci

Provizorní nemocnice se v areálu výstaviště staví poprvé a jde o poměrně netradiční technický projekt, který se stále upravuje.

Rychlotesty jako první síto fungují, hlásí Brno

Domácí

„Největší změnu přineslo rozhodnutí využívat elektricky ovládaná polohovací lůžka, což si vyžádalo rozšíření a posílení elektroinstalace,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Okruhy, které zajišťují provoz zdravotnických přístrojů, jsou navíc zálohovány. Celkem 40 lůžek je také vybaveno kyslíkovými lahvemi.

Stavbu nemocnice financovalo město. Výstaviště je jeho firmou. Hala pro zřízení nemocnice poskytla společnost Veletrhy Brno za symbolickou korunu. Provizorní nemocnice je také na pražských Letňanech. Nemocnice na Bulovce by měla za poskytnutí těchto prostor zaplatit celkem 26 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám