Hlavní obsah

Rychlotesty jako první síto fungují, hlásí Brno

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rychlotesty, které pro zjištění nákazy koronavirem zavedlo ve svých sociálních zařízeních Brno a později Jihomoravský kraj, se jako první síto pro co nejrychlejší nalezení nemocných osvědčují. Zhruba během dvanácti minut je k dispozici výsledek, který zjistí přístroj iChroma2.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vzorky se ihned vyhodnocují na přístroji Ichroma 2

Článek

Od poloviny září, kdy s touto metodou seznámil veřejnost náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl (ODS), bylo v domovech pro seniory zřizovaných městem provedeno tímto způsobem několik stovek testů. A to jak u klientů, tak u zaměstnanců domovů.

„Domovy přistupují k tomuto orientačnímu testování především z preventivních důvodů, aby se zamezilo případnému šíření nemoci covid-19 v těchto zařízeních. Pokud se nákaza zmiňovaným testováním objeví, následují preventivní opatření zaměřená na minimalizaci rizika další nákazy.

Překvapivý výsledek slovenského testování: covid mělo jen jedno procento lidí

Evropa

Zároveň člověk s tímto nálezem podstupuje další klasický test z výtěru, který onemocnění potvrdí, nebo vyvrátí. Celkově se tak podařilo zatím odhalit více než šedesát nemocných zaměstnanců (většina nepřišla do kontaktu s klienty) a přibližně 40 klientů. Ve všech případech postupujeme v souladu s pokyny hygieny a lékaře,“ popsala mluvčí magistrátu Kateřina Gardoňová.

Domovy si testy nakoupily samy

Město Brno zřizuje 11 domovů pro seniory. Na začátku října si tato zařízení pořídila testovací přístroje iChroma2 a dohromady 25 krabic testů (po 2500 testech). Jeden přístroj stál domovy 20 tisíc korun, jedna sada testů 312 korun. Zařízení si nákup hradila ze svého.

Rychlotesty na covid zachránily domov seniorů

Koronavirus

S nápadem přišli pracovníci brněnské obecně prospěšné společnosti Podané ruce, která ve městě již léta pomáhá narkomanům v boji s jejich závislostí. Pro ty patří k nejrizikovějším onemocněním AIDS, ale také žloutenka typu C. Právě tu zjišťují pracovníci Podaných rukou s využitím jihokorejského přístroje Ichroma 2, s nímž lze detekovat až čtyřicet onemocnění.

„Nově výrobce vytvořil testovací sadu i pro covid-19. Postup je vlastně stejný jako u klasického testování. Po výtěru z nosu je vzorek umístěn do přístroje a za chvíli je znám výsledek,“ řekl Právu ředitel sdružení Jindřich Vobořil.

Obdobně s těmito testy pracují i krajské organizace sociálních služeb – mají nakoupeny antigenní testy, které používají pro testování symptomatických klientů a zaměstnanců.

„U testů je nutné počítat s tím, že senzitivita je z principu nižší, než je u PCR testů. Slouží však jako první síto při testování. Ke 30. říjnu je evidováno ve všech zařízeních zřizovaných krajem 210 pozitivních klientů a 121 zaměstnanců,“ sdělila Právu mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Reklama

Související témata:

Související články

Na testy zdarma se čeká i čtrnáct dní

Přestože laboratoře testující vzorky na onemocnění covid-19 jedou naplno, na testy hrazené zdravotními pojišťovnami musí zájemci čekat i několik dní.

Výběr článků

Načítám