Hlavní obsah

Policii i hasičům kvůli covidu chybějí lidé

Současná nejsilnější vlna nemoci covid-19 v Česku se dotkla i policistů a hasičů. Není však tak ochromující a vážná jako loni na podzim či letos na jaře. Na práci obou složek zatím nedoléhají větší problémy, nicméně situace se postupně zhoršuje.

Foto: Ilustrační foto PRÁVO - Aleš Fuksa

Ilustrační foto

Článek

K čtvrtku mělo podle mluvčí policejního prezidenta Kateřiny Rendlové covid 766 policistů a dalších 143 je v karanténě. Kromě nich je nakažených 145 občanských zaměstnanců policie a 28 jich má nařízenou karanténu. Mimo své pracoviště je tak celkem 1082 lidí z řad policie.

Loni touto dobou měla policie téměř šestkrát víc nakažených či doma v karanténě čekajících lidí než nyní. Na konci října toto číslo činilo 5200 příslušníků a 1100 civilních zaměstnanců.

Nemocnice začínají hlásit nedostatek léků na covid. Stát objedná další

Domácí

„Počet našich nakažených příslušníků je různý podle regionů. Rozložení nemocných ve sboru kopíruje kraje, které jsou nyní nejvíc postižené, například Moravskoslezský. Nepůsobí to ale zatím žádné problémy, nejsme na loňských číslech,“ řekla ve čtvrtek Právu Rendlová.

Na Ostravsku je v současnosti podle informací redakce přes sto nakažených policistů, v jiných krajích jde řádově jen o desítky a nikde počet zatím stovku nepřesáhl.

První známou pacientkou s covidem byla prodavačka z wuchanské tržnice

Svět

„Žádná mimořádná opatření nyní nechystáme a pracujeme pořád ve stejném režimu jako dosud. Problémy to nepůsobí,“ dodala Rendlová. V podobném duchu shrnul současnou situaci i mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) Rudolf Kramář.

„Situace dobrá rozhodně není, průběžně se zhoršuje a koresponduje s celkovým vývojem v Česku. Ale už jsme na tom byli hůř,“ podotkl ve čtvrtek Kramář s tím, že HZS má nyní zhruba 3,2 procenta nakažených členů nebo lidí v karanténě. „Loni to přitom bylo až deset procent, což bylo šílené. Nyní to dělá asi 350 lidí, ale proti minulému týdnu je to nárůst zhruba o stovku,“ uvedl mluvčí HZS.

Hasičům pomohly testy a očkování

Nynější relativně stabilní situaci uvnitř hasičského sboru podle něj velmi pomohlo včasné zavedení vlastního masivního testování zaměstnanců, a především pak očkování.

Němci mají plán testovat i očkované a zotavené

Evropa

„Máme proočkováno téměř osmdesát procent lidí, což nám strašně pomáhá v tom, že těžce nemocných a nakažených lidí je výrazně méně. Očkování prostě funguje,“ doplnil pro Právo Kramář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám