Hlavní obsah

Nemocnice začínají hlásit nedostatek léků na covid. Stát objedná další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo objednat další monoklonální protilátky, které při včasném podání pomáhají chránit nakažené s covidem před těžkým průběhem nemoci. Některé nemocnice hlásí léků nedostatek.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Včas podané léky chrání před těžkým průběhem nemoci (ilustrační foto).

Článek

Fakultní nemocnice Motol, která spolu s FN Brno distribuuje lék od firmy Regeneron, podle vedoucího tamní lékárny Petra Horáka zastavila předávání léků do dalších nemocnic.

„Bohužel už nemůžeme dalším nemocnicím dodávat nic, včera o tom byly všechny nemocniční lékárny informovány,“ sdělil v pátek Horák. Motol jenom za listopad rozdělil ostatním nemocnicím přes 4300 dávek. Motolská nemocnice léky podle informací praktických lékařů dál podává, termíny jsou ale zaplněné.

Protilátkové léky v Česku zachránily už 4,5 tisíce nakažených

Koronavirus

O nedostatku léků na svém webu informovala příbramská nemocnice. „Jsme nuceni oznámit, že od pondělí 22. listopadu je pozastavena aplikace monoklonálních protilátek proti SARS-CoV-2 z důvodu jejich nedostatku v rámci České republiky,“ uvedla. „Čekáme na mimořádný závoz, který máme předběžně přislíbený zhruba za týden, jisté to ovšem není,“ uvedla nemocnice.

Na nedostatek léků upozornila na Twitteru i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Proč se bude muset zastavit aplikace v nemocnicích? Proč není dostatek něčeho, co funguje?“ napsala.

Mladoboleslavská nemocnice podle mluvčí Hany Kopalové zaznamenala nárůst poptávky po aplikaci monoklonálních protilátek a předzásobila se. Zároveň výrazně navýšila počty lůžek, na nichž je možné protilátky aplikovat. Nedostatek tak zatím nepociťuje.

„My to víme, že ten problém nastane, proto jsme se předzásobili. V tuto chvíli máme protilátek dostatek. Na jak dlouho, to uvidíme. Záleží to i na tom, kolik bude chodit pacientů a kdy budou dodávky obnoveny,“ řekla Kopalová.

Další dorazí během dvou týdnů

Objednání dalších monoklonálních protilátek potvrdil v pátek mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl s tím, že i nyní je v Česku několik tisíc dávek, které jsou přerozdělovány do nemocnic.

„K 15. listopadu měly lékárny 11 797 dávek, nyní by měla být zásoba asi 9000 dávek,“ napsal Köppl. Týdně se podle něj spotřebuje asi 2500 až 3000 dávek, což by i s rezervou mělo vystačit na další dva týdny.

V příštím týdnu by do Česka měly dorazit další, celkem se podle Köppla jedná asi o 24 000 dávek. Nově by si léky podle mluvčího měly objednávat samy nemocniční lékárny.

Monoklonální protilátky se podávají nakaženým ve formě infuze. Brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci. Musí se ale podat v časné fázi onemocnění. Pacient je může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám