Hlavní obsah

Pokuty za koronavirové přestupky nebudou platit tisíce hříšníků

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutám za přestupky proti opatřením souvisejícím se šířením koronavirové nákazy se nejspíš vyhne několik tisíc lidí. Důvodem je rozhodnutí pražského městského soudu z minulého týdne, kterým zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví. Ta v souvislosti s nákazou covid-19 omezila volný pohyb, maloobchod a služby.

Foto: Policie ČR/Twitter

Policejní snímky z řešení "koronavirových" prohřešků

Článek

Podle informací Práva by to mohly být zhruba dvě třetiny z 5400 přestupků, které policie řešila podle zákona na ochranu veřejného zdraví, tedy více než 3500 skutků. Přesné policejní statistiky ale nejsou známé.

Policisté za dobu nouzového stavu udělali 580 tisíc kontrol, které se zaměřily na různá opatření, jež měla zabránit šíření epidemie v Česku. Zjistili při nich 2900 přestupků podle krizového zákona a 5400 přestupků podle zákona o veřejném zdraví.

„Nejčastěji se jednalo o nerespektování povinnosti nosit roušku, nepovolené shlukování se a provozování restaurací či občerstvovacích zařízení,“ sdělil Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Soud řešil formu, hledáme řešení, jak vyhovět, tvrdí Vojtěch

Koronavirus

Práce na desítky minut

Opatření vlády byla vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví, což byla podle soudu chyba a protiprávní postup. Opatření měla vydávat vláda podle krizového zákona jako na začátku koronavirové epidemie, což kabinet po verdiktu napravil a nařízení znovu vydal. Kolik přesně hříšníků se pokutám vyhne, ale z policejních statistik jasné není.

„Centrálně nerozlišujeme data ze zrušených nařízení a z těch platných. Řádově však bude muset být ukončeno tisíce správních řízení,“ podotkl Moravčík.

Oznámení jednoho přestupku správnímu orgánu je podle mluvčího práce, která policistům zabere méně než desítky minut. Jde prý o několik administrativních úkonů, které se odvíjejí od jednotlivých odhalených případů. To, že spoustu věcí tedy dělali zbytečně, nechtěla policie hodnotit.

Senát umožnil policistům kasírovat za přestupky ohledně koronaviru, ale až v květnu

Domácí

„Policisté plně respektují stanoviska vlády a vždy byli připraveni plnit úkoly z nich vyplývající, proto nemůže být řeč o tom, že by byli naštvaní. Hodnotit v tomto duchu kroky vlády nám nepřísluší,“ prohlásil Moravčík.

Co se týče celkového počtu přestupků, tak nejvíc jich policisté odhalili v Jihomoravském kraji a na Vysočině. V obou regionech to bylo více než tisíc případů. Nejméně koronavirových prohřešků pak bylo v Pardubickém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji.

Zákazy v Rumunsku vynesly miliardy

Koronavirus

Informaci o rušení pokut oznámil ve středu minulého týdne ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Právníci ministerstva tvrdí, že správní řízení budou muset být zastavena, protože vznikla na základě nezákonných nařízení. A za takové delikty pokuty ukládat nelze. Hamáček zároveň upozornil, že ministerstvo nemůže nařizovat správním orgánům, jak mají v této věci postupovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám