Hlavní obsah

Počty nakažených prudce klesnou a půjde to i bez opatření, tvrdí britská předpověď

– Londýn

Počty nově nakažených covidem-19 by měly v listopadu v Británii prudce klesnout, a to přibližně o 85 procent na zhruba 5000 infikovaných denně. Britská vláda přitom nebude muset zavádět žádná opatření, jakými jsou například povinné nošení roušek a respirátorů, práce z domova a podobně. Tvrdí to jeden z modelů londýnské Univerzity veřejného zdraví a tropické medicíny.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a Jenny Harriesová z úřadu pro zdravotní bezpečnost komentují počty nově nakažených v zemi na tiskové konferenci.

Článek

Výrazný pokles počtu nakažených jde podle vědců ruku v ruce s rychlým podáním třetí vakcíny a promořeností u dětí. To, že zabírá třetí dávka vakcíny, potvrzují data z Izraele.

Židovský stát začal podávat posilující vakcínu poté, co v létě začala slábnout imunita získaná prvními dvěma vakcínami.

Třetí dávku už má aplikovánu zhruba polovina izraelské populace a počet nově nakažených klesl na 1200 denně, což je zhruba pětkrát méně než v září, píše server deníku Daily Mail.

Britští zdravotníci se dožadují restrikcí

Evropa

Navíc se v Izraeli minulý týden snížily hospitalizace na polovinu ve srovnání s předchozím měsícem.

Fronty na třetí dávku

Britská vláda proto tlačí na obyvatele, aby si nechali co nejrychleji podat třetí dávku. Zdá se, že mediální tlak nese ovoce. V očkovacích centrech po celé zemi se opět tvoří fronty.

Britské ministerstvo zdravotnictví kvůli odeznívající ochraně rozhodlo, že pro třetí dávku nebude využívat látku od společnosti AstraZeneca.

Během jediného dne dostalo třetí vakcínu 325 tisíc lidí, za poslední tři dny bylo třetí dávkou naočkováno celkem 800 tisíc osob.

Izrael má naději na kolektivní imunitu. Může za to třetí dávka

Koronavirus

Ve Spojeném království, které má zhruba 67 milionů obyvatel, se nákaza koronavirem za uplynulých sedm dní prokázala u 333 465 lidí, což je oproti předchozímu týdnu patnáctiprocentní nárůst.

Zároveň jde o nejvyšší sedmidenní bilanci od 21. července. Vláda Borise Johnsona se dostává pod tlak. Odborní poradci britského kabinetu tvrdí, že bude nutné obnovit opatření, která mají zpomalit šíření nákazy.

Zmínili například práci z domova nebo povinné roušky. Premiér Johnson však zatím odolává a odborníci z univerzity mu dávají trumfy do rukou.

Británie zkoumá AY.4.2, novou variantu koronaviru

Koronavirus

Současnou vlnu má podle nich „na svědomí“ vysoký počet nakažených dětí.

Vědci očekávají, že „dětská epidemie“ dojde v brzké době svého vrcholu, a to nejen tím, že mladí získají imunitu prostřednictvím zotavení z nákazy, ale především díky očkování.

Jeden z modelů univerzity počítá s tím, že Británie je před vrcholem. Postupně by počty nakažených měly klesat až na zhruba 5000 případů denně. K tomuto číslu by se Spojené království mělo podle modelu dostat v prosinci.

Pokles počtu nakažených je už znát. Zdravotnické úřady nahlásily v neděli 39 962 případů, za týden je to pokles o jedenáct procent.

Británie hlásí nejvíce nových případů koronaviru za poslední tři měsíce

Zahraniční

„Náš model předpokládal, že případy začnou klesat někdy na podzim. Model však také naznačuje, že případy mohou na jaře opět narůstat v důsledku kombinace slábnoucí imunity a zvýšených kontaktů,“ uvedl profesor univerzity John Edmunds.

Reklama

Výběr článků

Načítám