Hlavní obsah

Británie zkoumá AY.4.2, novou variantu koronaviru

Covidová varianta delta zůstává v Británii dominantní. Podle nejnovějších údajů genetické sekvenování ale odhalilo případy, které patří k novému typu viru. Tuto verzi AY.4.2 zatím někteří podle BBC označují za variantu delta plus.

Foto: NIAID, Reuters

Umírající buňka napadená koronavirem (žluté body)

Článek

I tato verze obsahuje mutace, které mohou zvýšit šanci viru na přežití. Zatím není považována za variantu budící obavy ani za zkoumanou variantu, jak jsou označovány nebezpečné verze viru.

Nyní probíhají testy, jež mají zjistit, jak velkou hrozbu nová verze představuje. Experti zatím doufají, že „delta plus“ se nerozšíří ve velkém a nebude unikat současným vakcínám.

Británie očekává až 100 tisíc nakažených denně, žádná opatření ale nechystá

Evropa

V Británii, kde se denní počty nových nákaz pohybují v řádu desítek tisíc, by vznik nové varianty nebyl ničím zvláštním. Už loni na podzim se tam objevila alfa, první ze čtyř rizikových variant původního koronaviru, příčiny covidu-19.

Po světě kolují tisíce různých typů – neboli variant – tohoto viru. Ten mutuje, takže se neustále objevují nové verze. Jen některé z nich se ale stávají hrozbou.

Britům nevadí vysoké počty nakažených. Zvykli si

Zahraniční

Británie v úterý ohlásila 223 nových úmrtí na koronavirus. Takto vysoký denní přírůstek měla země naposledy v březnu, uvedla agentura Reuters. Zaznamenala také 43 738 nových případů nákazy. Počty nově nakažených jsou v Británii aktuálně značně vyšší než v jiných západoevropských zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám