Hlavní obsah

Britští zdravotníci se dožadují restrikcí

Právo, ČTK, mcm

V Británii je třeba se vrátit k nošení roušek, práci z domova a zákazu shromažďování v uzavřených prostorách. S touto výzvou vystoupil ve středu podle webu listu The Daily Telegraph Matthew Taylor, výkonný ředitel britského státního zdravotnictví (NHS).

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Hovořím se zdravotníky každý den a všichni říkají, že jejich služby jsou nyní pod intenzivním tlakem. Teď je polovina října. Situace se bude jen zhoršovat. Je načase, aby vláda neprodleně přijala plán B své strategie, protože bez preventivních opatření riskujeme, že upadneme do zimní krize,“ řekl Taylor.

Zároveň vyzval ministry, aby přišli s „plánem C“, tedy s ještě přísnějšími omezeními. Pokud prý vláda nezvládne rostoucí počet nákaz, může to „ohrozit zotavení národa z pandemie“.

Británie očekává až 100 tisíc nakažených denně, žádná opatření ale nechystá

Evropa

„Nepodceňuji, že jsou to nepříjemnosti, ale musíme se rozhodnout, pokud vidíme, co bude časem prakticky nevyhnutelné,“ poznamenal šéf NHS. Reagoval tak na nový nápor pandemie.

Poprvé od poloviny července ve čtvrtek za jediný den přibylo přes 50 tisíc nově nakažených. Bylo také ohlášeno dalších 115 úmrtí s covidem za jediný den.

Vláda proti

Kabinet Borise Johnsona se však proti Taylorově výzvě ohradil. Ministr Kwasi Kwarteng řekl, že jeho vláda „nemá pocit, že právě teď nastal čas na plán B“, podle nějž by bylo nutné nosit roušky a povinně předkládat očkovací pasy při vstupu do míst s velkým počtem lidí.

Británie hlásí nejvíce nových případů koronaviru za poslední tři měsíce

Zahraniční

„V tuto chvíli si myslíme, že směr, který jsme vytyčili, je správný,“ prohlásil.

„Míra infekce obvykle vždy stoupala, když jsme otevřeli ekonomiku. Kriticky důležitý byl ale rozsah hospitalizací a také míra úmrtnosti,“ tvrdil rovněž Kwarteng a dodal: „Snažíme se analyzovat data a přijít se správnou politikou.“ Zároveň alibisticky připojil, že je „dobré“, aby lidé nosili na veřejných místech roušky.

Plně proočkováno jen asi 67 procent

Rovněž úřad premiéra ujistil, že Johnson nemá „absolutně žádný záměr zavést plán B“, i když dodal, že „velmi pečlivě sleduje“ rostoucí počet případů.

Britům nevadí vysoké počty nakažených. Zvykli si

Zahraniční

Spor pokračoval i ve čtvrtek, kdy politici tvrdili, že tlak na NHS je „udržitelný“. NHS získala naopak podporu sdružení britských lékařů (BMA), které ve čtvrtek vyzvalo k povinnému nošení roušek a opatřením na zajištění odstupu.

Ministr zdravotnictví Sajid Javid sice ve čtvrtek varoval, že záhy může být sto tisíc nákaz denně, použil to ale jen k výzvám, aby se lidé více očkovali. Podle vládních údajů má za sebou obě dávky vakcíny jen něco málo přes 67 procent Britů, což je už méně ve srovnání s Dánskem, Španělskem či Portugalskem (75, 79 a 86 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám