Hlavní obsah

Koronavirus na Darkově: Už 239 nakažených

Právo, plk

Už 239 infikovaných zaměstnanců a jejich příbuzných evidují moravskoslezští hygienici v souvislosti s nákazou koronaviru na Dole Darkov. Z toho je 174 zaměstnanců dolu, 61 jejich rodinných příslušníků a čtyři pracovníci jiných firem. Celkově bylo v okrese Karviná k dnešnímu dni potvrzeno 333 případů nákazy. 105 pacientů se již uzdravilo a dva zemřeli.

Článek

Právě kvůli šířící se nákaze platí v okrese Karviná zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních i zařízeních sociálních služeb a omezení počtu osob na akcích na maximálně 100.

„I když na Dole Darkov v současné době probíhají pouze záchovné a udržovací práce, bylo opakovanou kontrolou v pondělí ověřeno, že přechod na třísměnný provoz byl realizován. Kontrola v šatnách mužů v době střídání ranní a odpolední směny potvrdila, že je zaměstnavatelem organizačně zabezpečeno, aby nedocházelo ke kontaktu ranní a odpolední směny,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Důl Darkov přerušil těžbu

Koronavirus

Dodala, že ve dvou etapách bylo na Darkově v rámci plošného testování provedeno 2543 odběrů, dalších 150 pozitivních lidí hygienici aktivně vyhledali.

„Více než polovina námi vyhledaných pozitivních osob byla zcela bez příznaků a dalších asi 40 procent mělo příznaky velmi mírné, například zvýšenou únavu, kterou připisovali fyzicky náročné profesi. Pokud by nedošlo k jejich odhalení provedenými testy, všichni tito pacienti by byli potenciálním zdrojem nákazy pro své okolí, protože by nevyhledali lékaře,“ sdělila Svrčinová s tím, že epidemiologické šetření nadále probíhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám