Hlavní obsah

Důl Darkov přerušil těžbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav nebezpečí na Karvinsku nebude kvůli šíření nákazy koronavirem podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) vyhlášen. Důl Darkov, kde se rozšířila choroba covid-19 mezi zaměstnanci, přerušil těžbu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Důl Darkov.

Článek

Z Dolu Darkov je i nadále čerpána voda a je zajišťována ventilace.

Lékaři plošně otestovali všechny zaměstnance, což znamenalo zhruba 2400 odběrů.

Ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová zdůraznila, že žádný z potvrzených případů nebyl hospitalizován a hygienikům se daří trasovat jejich kontakty.

Svrčinová přesto apelovala na dezinfekci prostor a věcí.

Na Karvinsku roste počet nakažených, mimořádná opatření se rušit nebudou

Koronavirus

V souvislosti s Darkovem odhalili hygienici už 221 nakažených, přičemž ze zbylých šachet OKD evidují jen jednoho nemocného horníka na Dole Armáda a tři nemocné z Dolu ČSM Jih na dole. Tam se ale plošné testování zatím nechystá.

„Další šachty se plošně nechystáme testovat, spíše zopakujeme testování těch, co vyšli negativně na Darkově po 14 dnech inkubační doby, abychom si byli jisti, že do dolu pouštíme ty, co jsou opravdu negativní,“ uvedla Svrčinová s tím, že průměrný věk nakažených horníků je 47,8 let a nikdo z nich není hospitalizován.

Podle hejtmana není důvod zavřít Karvinou jako celek. „Byla přijata opatření, která musí snížit riziko. Jedním z nich je, že je v okrese Karviná zákaz konání akcí nad 100 osob a jsou uzavřeny pro návštěvy domovy důchodců, LDN a nemocnice,“ poznamenal a dodal, že hejtmanství ruší zákaz návštěv ve svých nemocnicích a sociálních zařízeních v ostatních okresech kraje. Vondrák ujistil, že není ani nutné vyhlašovat kvůli rozšíření pandemie na Dolu Darkov stav nebezpečí.

Největší počet nakažených je z Karviné, potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice. Ta má nyní za úkol ohraničit ložisko nákazy, aby se nemohla šíři dál. „Nyní oslovujeme lékaře, kterým budeme informace o nemocných předávat a budou vyhlašovat karanténu,“ sdělila a dodala, že už se podařilo zkontaktovat všechny nakažené horníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám