Hlavní obsah

Po prodělání covidu mají problémy. V centru v Hradci Králové se léčí stovky lidí

– Hradec Králové
Kristýna Léblová, Lucie Hottková, Novinky, Kristýna Léblová, luh

Po prodělání nemoci covid-19 se mnoho lidí potýká s následnými zdravotními obtížemi. Nejčastěji se jedná o plicní komplikace, jako je zadýchávání, které může přetrvávat i několik měsíců po nákaze. Z tohoto důvodu vznikají specializovaná, tzv. postcovidová centra, která se o tyto pacienty starají. V Hradci Králové takové centrum hlásí řádově stovky pacientů.

Měsíce po prodělání covidu mají problémy nejen s dechem. V postcovidovém centru v Hradci Králové se léčí stovky pacientůVideo: Novinky

 
Článek

„Lidé sem chodí nejčastěji s tím, že se zadýchávají. Mezi další obtíže patří chronická únava, přetrvávající ztráta čichu, ale třeba i padání vlasů, zhoršení zraku, kožní problémy, bolesti svalů, kloubů, přetrvávající mírné teploty. Těch obtíží je opravdu hodně,“ sdělil Novinkám pneumolog Centra postcovidové péče Fakultní nemocnice Hradec Králové Mikuláš Skála.

Pacienti na plicní klinice projdou komplexním plicním vyšetřením, jako je rentgen plic, kompletní funkční vyšetření plic, zátěžový test chůzí i odběr krve pro podrobné rozbory. Nechybí ani vyšetření čichu a EKG.

Brněnské očkování pod vyhlídkovou věží limituje nedostatek vakcín

Domácí

„Bolelo mě pod levým prsem, bylo tam podezření na zápal plic, který se naštěstí neprokázal. Ztratila jsem i čich. Vyšetření je docela náročné funkční dýchání, protože je to pusou a poměrně dlouho trvá, jsem zvyklá spíš dýchat nosem,“ řekla Novinkám pacientka Jitka Brodská s tím, že jinak se ale cítí dobře.

V centru zároveň probíhá i klinická studie, která funguje už od počátku pandemie a do které přijímají stále nové pacienty. Jedním z nich je i pan Mojmír Brodský, který koronavirus společně s manželkou Jitkou prodělal v září loňského roku. „Průběh jsem měl normální, teploty přes 38, ztratil jsem čich a chuť. Nejeví se mi, jestli se potíže shodují s následky koronaviru, ale těsně po průběhu jsem měl potíže. Kašlal jsem, hůř se mi dýchalo,“ uvedl.

Praktik: Ivermektin je šance, kterou je třeba využít

Domácí

Do postcovidového centra by měli pacienty posílat primárně spádoví plicní lékaři, ke kterým je pošle praktický lékař, pokud se u pacienta projevují přetrvávající dechové obtíže. „Spádový plicní specialista pacienta vyšetří, a pokud nálezy na plicích přesáhnou možnosti spádové ambulance, tak by ho potom měl referovat sem k nám do centra. Jedná se o pacienty, kteří mají problémy tři a více měsíců po prodělaném onemocnění, kdy hovoříme o možném post-covidovém syndromu,“ řekl Skála.

Následná péče po propuštění z centra se pak podle něj liší podle nálezu. Některým pacientům jsou předepsány léky, z velké části je ale u pacientů nutná rehabilitace. „Potřebují se dostat zpátky do své kondice, potřebují podpořit hojení plic a získat znovu svalové síly, hlavně v nádechových svalech. Předepisujeme rehabilitaci, doporučujeme konkrétní rehabilitační postupy a spolupracujeme s naší rehabilitační klinikou,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám