Hlavní obsah

Po omezení kontrol kolony kamionů z hranic rázem zmizely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolony kamionů, které se od úterý tvořily na hraničních přechodech při vstupu i při odjezdu z České republiky, po čtvrtečním rozhodnutí policie a ministerstva vnitra s novými kontrolami přestat, hned zmizely. Policisté přestali se zbytečnou administrativou, kdy zjišťovali a zaznamenávali, jak dlouho pobývali řidiči v zahraničí, respektive, zda nepřekročili 14denní limit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek odpoledne oznámil, že dopravci budou mít volnější režim a policie následně přistoupila ke „změně režimu odbavování”, což je zřejmě eufemické označení pro ukončení nově zavedeného způsobu kontrol a zastavení evidence.

Na jejich zbytečnost upozorňovali dopravci od samého počátku s tím, že řidiči vesměs nepobývají na cestě déle než dva týdny. Pokud se tak stane, mají i nadále povinnost oznámit tuto skutečnost a pod hrozbou sankcí pro ně platí karanténa.

Totální kolaps na hranicích. Česká policie začala evidovat řidiče kamionů

Ekonomika

Kolony na přechodech dosahovaly od úterý délky mnoha kilometrů a nic na tom nezměnilo ani nasazení většího počtu policistů a vojáků. Dopravci poukazovali i na to, že čas strávený v kolonách jim způsobuje mnohamilionové ztráty a pozdní dodávky je poškozují i v očích zákazníků.

Na neudržitelnost situace upozorňoval i německý ministr dopravy Andreas Scheuer.

Němce vytáčejí obří kolony na hranicích s Českem

Ekonomika

Již během čtvrtka se kolony rozjely a v pátek se již netvořily ani na jedné straně hranic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám