Hlavní obsah

Plicní lékaři chtějí posílat lidi na testy rovnou. Místo toho musí řešit žádanky

Plicní lékaři žádají o povolení posílat pacienty s podezřením na nákazu koronavirem na testy bez toho, aby museli ještě žádat o souhlas praktického lékaře, případně krajské hygienické stanice. Problémy s dýcháním jsou přitom jedním z hlavních projevů nemoci COVID-19. O požadavku informovala ve středu Česká pneumologická a ftizeologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Provizorní odběrového místo v Nemocnici na Bulovce (ilustrační foto)

Článek

„Lidé, kterým se špatně dýchá, chodí přímo do ordinací plicních lékařů. I když vykazují symptomy virózy, pneumologové je nemohou poslat na vyšetření koronaviru ani je sami vyšetřit, protože nemají ochranné pomůcky,” řekla předsedkyně odborné společnosti Martina Vašáková.

Také první vážný pacient v ČR podle ní přišel nejdřív do nemocnice na plicní ambulanci a byl hospitalizován na plicním oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze.

Zatím nelze říci, zda zvítězíme, uvedli lékaři k pacientovi, který dostal experimentální lék

Koronavirus

Muž je nyní ve Všeobecné fakultní nemocnici napojený na přístroj na mimotělní oběh a v úterý mu byl poprvé podán experimentální lék remdesivir, který pro něj schválil americký výrobce.

Patří mezi nejohroženější skupinu

„Jde o statisíce pacientů po celé republice, kteří chodí nejen na pravidelné kontroly ke svým plicním lékařům. Aby se při příznacích koronaviru mohli nechat otestovat, musí nejdřív k praktickému lékaři pro žádanku. Oni ale jdou nejdřív k nám, my je musíme poslat k praktikovi pro žádanku na vyšetření na koronavirus a až pak se dočkají protestování, je to zbytečně složité,“ řekla Novinkám šéfka ambulantních pneumologů Ivana Čierná-Peterová s tím, že plicní lékaři nedisponují žádnými ochrannými prostředky ani místem, kde by pacienty mohli sami testovat.

Lidé s chronickými plicními nemocemi, jako jsou chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), astma či různé formy plicních fibróz, patří podle Vašákové mezi zvlášť ohrožené skupiny a jsou náchylnější k horšímu průběhu nákazy koronavirem než lidé zdraví.

V Česku testujeme 3000 lidí za den, Rakousko hodlá testovat 15 000 za den

Koronavirus

„Vir poškozuje strukturu plic a pro pacienty, zejména s CHOPN a plicní fibrózou, kteří již strukturu poškozenou mají, mohou být následky napadení koronavirem až fatální,” doplnila Vašáková.

Například žena, která se v úterý stala třetím českým pacientem zemřelým s nákazou koronavirem, byla v Praze hospitalizovaná právě s plicní chorobou.

V Česku zemřel třetí pacient s koronavirem, seniorka se nakazila v rodině

Koronavirus

Pacientům doporučuje nezapomínat na důkladnou hygienu rukou a dodržování minimálně dvoumetrové vzdálenosti od ostatních. Neměli by chodit do nákupních center a raději nikam, kde je větší počet lidí. Pravidelné léky si mají od lékaře zařídit po telefonu a nechat si poslat elektronický recept, vyzvednout by jim je měl zdravý příbuzný či známý.

Procházky, cvičení a větrání

„Pokud naši pacienti nemají chytré telefony nebo e-mail, necháváme recepty na recepci, kde si je vyzvednou příbuzní. Pro léky ze specializovaných pneumologických center by pacienti neměli jezdit osobně někdy až stovky kilometrů. Snažíme se, aby lékárny ve spolupráci s dodavateli léčiv našli řešení, jak centrový lék, který nelze vyzvednout na recept, poslat pacientovi do lékárny nejblíže bydlišti, aby k nim neměli pacienti daleko,” doplnila Vašáková.

Co ukázaly pitvy obětí koronaviru? Zlikvidoval jim plíce

Koronavirus

Lidé by se podle odborníků neměli ale ani zcela zavírat doma. Doporučené jsou krátké procházky nebo aspoň deset minut denně cvičit. Důležité je také pravidelně větrat. „Průběh nemoci ovlivňuje i to, jakému množství viru byl člověk vystaven. Důkladným větráním, zejména v místnostech, kde se stýkáme s ostatními lidmi, je minimalizujeme,” doplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám