Hlavní obsah

Pavilon brněnského výstaviště proměnili na polní nemocnici

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provizorní nemocnice pro pacienty s koronavirem, umístěná v pavilonu G2 brněnského výstaviště, je dokončená a vše je připraveno na příjem nemocných. Celkem může pojmout 302 pacientů. Kdy a zda vůbec zahájí provoz, je ale otázkou. Činnost by provizorní zařízení spustilo nejspíš až v případě úplného zaplnění kapacity moravských nemocnic.

Foto: Fakultní nemocnice Brno

Ještě v sobotu a neděli vrcholily práce na zařízení nemocnice.

Článek

„Jsme připraveni. Lůžka jsou nainstalovaná a postlaná, tým zdravotníků pro nemocnici je v pohotovosti, u 40 lůžek jsou již umístěny kyslíkové přístroje a otestovali jsme veškerou techniku,“ řekla Právu mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Zdůraznila, že tým zdravotníků si již stihl nacvičit postupy při základní péči o zhruba prvních sto pacientů.

Spuštění je nejisté

Nikdo není schopen říct, zda se provoz skutečně spustí. Například Fakultní nemocnice Brno, která je největším zdravotnickým zařízením na Moravě, má nyní obsazeno pacienty s covidem-19 zhruba 220 lůžek. Celkem je ale schopna přijmout na lůžka až 380 pacientů.

Foto: Fakultní nemocnice Brno

Ještě v sobotu a neděli vrcholily práce na zařízení nemocnice.

Vážná je ale situace v některých menších nemocnicích, například v Ivančicích, a pak ve Zlínském kraji. „Ještě uvidíme, jak by se postupovalo, tedy zda by pacienti z přeplněných nemocnic ve Zlínském kraji byli odváženi do fakultní nemocnice, nebo na výstaviště. Ať už se situace vyvine jakkoli, jsme připraveni na obě varianty. Není to problém,“ uvedla mluvčí.

Od pátku se instalovaly postele ze skladu hmotných rezerv. V nemocnici se přeměnil pavilon G2, v němž se například prezentují firmy při hojně navštěvovaném strojírenském veletrhu.

Pohodlí zajištěno

Brněnské výstaviště poskytlo plastové přepážky, z nichž se při veletrzích staví expozice pro firmy. Vznikl tak systém kójí, který umožnuje, aby v každé byli jen dva pacienti. Každý bude mít lůžko, u něj svoji židličku, stoleček a skříňku. Pacienti tak budou mít alespoň základní soukromí.

Domluveny jsou i provozní detaily. Strava se bude vozit z nemocnice. V polní nemocnici bude tým zdravotníků, který bývá vysílán do zahraničí na záchranné akce.

Nemocnice ale nebude v pravém slova smyslu polní nemocnicí tak, jak tato zařízení lidé znají z válečných filmů. Sloužila by hlavně pro doléčování pacientů, kteří v nemocnicích uvolní lůžka vážně nemocným.

Náhradní covidová lůžka chystají i v lázních

Koronavirus

Šlo by spíše o doléčovací ústav s povolenými návštěvami příbuzných. K těmto účelům zapůjčil do Brna olympijský výbor svůj setkávač, což je speciální buňka neprodyšně oddělená na dvě části, v níž se může bez potíží nemocný setkat se svým zdravým příbuzným.

Výstaviště patří Brnu a za pronájem prostor pro nemocnici bude proto zaplacena jen symbolická koruna. V Praze se bude platit pronájem 26 milionů korun.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám