Hlavní obsah

Otevírání dveří, dezinfekce. Dopravní podniky přijímají preventivní opatření proti koronaviru

Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čištění vozů, automatické otevírání dveří či rozdávání dezinfekčních prostředků řidičům. To je příklad preventivních opatření, která přijímají dopravní podniky po celé zemi. Provoz MHD zatím zůstává bez větších omezení, jak se hromadné dopravy dotknou přísnější opatření vlády, zatím v jednotlivých městech netuší.

Opatření Dopravního podniku města Brna proti koronaviruVideo: Novinky

 
Článek

Začátkem března oznámil pražský dopravní podnik, že jako jedno z preventivních opatření proti šíření koronaviru zavede automatické otevírání dveří na všech linkách metra i tramvají. Opatření vyvolalo i posměšné reakce, postupně k němu ale přistoupily i další dopravní podniky po celé zemi. A přidávají se i další.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

Dopravní podnik v Brně od čtvrtka zavádí větrání vozů na konečných zastávkách a ruší doplňkový prodej jízdenek u řidiče v rámci města. „Revizoři pak budou jízdenky kontrolovat pouze vizuálně,” uvedla jeho mluvčí Hana Tomaštíková. Řidičům a pracovníkům hromadné dopravy jsou také rozdávány dezinfekční prostředky.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

Samozřejmostí je i každodenní čištění vozů, a to koncentrovanějšími čistícími a dezinfekčními prostředky. Například v Praze využívají k čištění autobusů dezinfekci ozonem, který má účinně odstraňovat viry, bakterie i houby, a uvažuje rozšíření čištění i na soupravy metra.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dezinfekce pražské MHD

K pravidelnému čištění vozů přistoupili například i v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě nebo v Olomouci. „Zaměřujeme se převážně na tyče a madla,“ zdůraznila tisková mluvčí olomouckého dopravního podniku Martina Krčová.

Platí nouzový stav: Všechno zavřít. Zůstanou jen obchody a restaurace přes den

Koronavirus

Podle Sdružení dopravních podniků ČR jsou všechny dopravní podniky v případě rozšíření nákazy připraveny přijmout příslušná opatření a aktivovat krizové plány řízení. Stát už slíbil vyčlenit na pomoc dopravcům 100 milionů korun pro nákup dezinfekcí a ochranných pomůcek. Týkat se to bude nejen autobusové dopravy, ale i železniční.

Městská hromadná doprava zůstává v provozu

Vláda ve čtvrtek vyhlásila nouzový stav, od pátečního rána zakázala až do odvolání shromáždění a veřejné i soukromé akce s účastí převyšující 30 osob. Pražský dopravní podnik už v reakci na to rozhodl o zavedení automatického otevírání dveří i pro autobusy kromě zastávek na znamení. Přední dveře pak zůstanou pro cestující zavřené. Podnik také zruší doplňkový hotovostní prodej jízdenek v městských autobusech a na přívozech. Lze očekávat, že přísnější opatření přijmou i další města.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nouzový stav v ČR

„Podle našich současných informací by se nouzový stav vyhlášený vládou neměl dotknout městské hromadné dopravy. Zatím zvažujeme, zda přejít na prázdninové jízdní řády. Z hlediska malé obsazenosti by to dávalo smysl, na druhou stranu chceme, aby vozy nebyly přeplněné a cestující se v nich cítili lépe,” uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Autobusy v Praze nebudou otevírat přední dveře, jde o ochranu řidičů

Koronavirus

Už v reakci na dřívější zavření škol některá města zrušila školní spoje a zavádí prázdninový režim. Patří k nim například Plzeň, Zlín, České Budějovice, Hradec Králové či Pardubice. Na prázdninový režim od pondělí přejdou i autobusy v Ústeckém, Zlínském, Moravskoslezském, Královehradeckém kraji, v kraji Vysočina a v Praze. Brněnský dopravní podnik o tom bude rozhodovat v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám