Hlavní obsah

Ostrakizované Švédsko září, má nejméně nových případů covidu od března

Novinky, DPA, ČTK, jz, bož
Stockholm
Aktualizováno

Švédsko bylo za svůj benevolentní přístup k řešení koronavirové pandemie ostře kritizováno mnohými evropskými zeměmi. Ty přijaly na jaře přísná opatření, v současné době se však potýkají s druhou vlnou epidemie. Švédsko naopak hlásí nejméně nově nakažených od března, píše server Der Tagesspiegel.

Článek

Švédsko za posledních deset dní zaznamenalo v průměru pouze jedno úmrtí na plicní chorobu covid-19, uvedl ředitel švédského národního zdravotního úřadu Johan Carlson. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče podle jeho slov razantně poklesl. V současné době je na JIP po celé zemi 13 lidí.

Na jaře, kdy ostatní země přijímaly přísná opatření, mělo benevolentní Švédsko  velký počet případů, s koronavirem tam zemřelo přes 5800 lidí.

Na rozdíl od mnoha dalších evropských zemí zůstává počet nově potvrzených případů na nízké úrovni, i když se stále více testuje. Země v uplynulém týdnu zaznamenala v průměru 108 nových případů nákazy denně, což je nejméně od 13. března. „V 36. týdnu jsme měli téměř 126 tisíc testů, z nichž pouze 1,2 procenta bylo pozitivních,“ uvedl v úterý Carlson. V jarních týdnech to bývalo i 19 procent.

Tři případy uvrhly město v Číně do tuhé karantény

Svět

Počet infikovaných na 100 tisíc obyvatel dosahuje v posledních dvou týdnech čísla 22,2. Pro srovnání, v Česku je to 118, ve Francii 158,5 a ve Španělsku 279. Všechny tyto země na jaře uplatňovaly přísné restrikce, na rozdíl od Švédska.

„Nemáme tu obnovení epidemie jako v mnoha jiných zemích,“ řekl hlavní epidemiolog Anders Tegnell s tím, že většina Švédů je s celkovým přístupem úřadů spokojena. „Nakonec uvidíme, jak velký rozdíl bude mezi strategií, která je udržitelnější a kterou můžete udržet v platnosti dlouhou dobu, v porovnání se strategií, která obnáší uzávěru, uvolnění, opět uzávěru a tak pořád dokola,“ dodal.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Epidemiolog Anders Tegnell.

Švédská cesta vede správným směrem

Země s 10,2 milionu obyvatel zvolila v boji s koronavirem odlišnou cestu od ostatních zemí světa. Obchody, bary, restaurace či provozovny služeb zůstaly ve Švédsku po celou dobu epidemie otevřené, stejně jako školy pro žáky do 16 let. Vláda se místo toho spoléhala na individuální odpovědnost občanů i na pravidla vzdálenosti a dobré hygienické chování.

Zbytek Evropy a světa Švédsko sleduje pro srovnání, jaký vliv má odlišný přístup k epidemii na ekonomiku. Země nejprve překvapila informací, že její ekonomika v první čtvrtletí rostla, hrubý domácí produkt (HDP) podle statistiků vzrostl o 0,4 procenta meziročně a o 0,2 procenta mezičtvrtletně.

Ve druhém čtvrtletí již došlo k propadu hospodářství o 8,3 procenta mezikvartálně a o 7,7 procenta meziročně. Tento výsledek je přitom lepší než předchozí odhad statistického úřadu. Pro srovnání, česká ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla meziročně o 10,7 procenta a mezičtvrtletně o 8,4 procenta.

Nyní jsou ve Švédsku otevřené už všechny školy i univerzity. Zakázána jsou nadále shromáždění více než 50 lidí, starší lidé mají doporučeno nechodit do společnosti.

Švédsko zaznamenalo od počátku pandemie 87 345 případů nákazy a 5851 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám