Hlavní obsah

Opozice podpoří prodloužení nouzového stavu o dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozice bude ve Sněmovně po vládě požadovat podrobné vysvětlení, proč je nutné prodloužit nouzový stav. Pak by ho podpořila, ale jen o dva týdny, shodli se v diskusním pořadu Partie televize Prima předseda občanských demokratů Petr Fiala a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

V laboratořích se intenzivně pracuje na výrobě vakcíny proti koronaviru.

Článek

„Budeme chtít vědět, proč chce vláda nouzový stav prodloužit, k čemu je prodloužení, jak využila dosavadní čas a jaká opatření chystá. Pak budeme ochotni nouzový stav prodloužit, ale jen o 14 dnů, to je myslím dost,“ prohlásil Fiala.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje měsíční prodloužení nouzového stavu za nezbytné. Jinak bude kabinet muset žádat Sněmovnu znovu. Podle ministra mohou být vládní opatření uvolněna i v případě, že by nouzový stav stále trval.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Fiala i Bartoš však budou chtít vědět, v jakém případě by měl být nouzový stav zrušen. „Jaké je to číslo, kdy si řekneme, zastavili jsme to?” prohlásil Bartoš.

Předseda ODS tvrdí, že končí pro Babišovu vládu období „bianco šeku“ a opozice bude žádat kabinet, aby vláda předložila podrobný plán toho, co bude dělat pro návrat k normálnímu životu. Podle Fialy kabinet přijímá většinu opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví, k čemuž nouzový stav nepotřebuje.

Zeman: Epidemii musíme zabránit i přes naše nepohodlí

Domácí

Bartoš i Fiala se shodli na tom, že se vláda opakovaně pokouší využít současné situace s nákazou k prosazení svých návrhů. Kabinet „ignoruje vyjádření opozice a vydává zmatená rozhodnutí”. Fiala dodal, že kabinet selhal v dodávkách ochranných pomůcek a o jejich stavu nemluví pravdu. „Není otevřená, lže o nich a není to silné tvrzení,” dodal předseda ODS.

V Česku zemřelo 62 lidí, u nichž byla potvrzena nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Podle aktualizovaných údajů je nakažených 4475 lidí. Testů bylo provedeno 80 304. Doposud se uzdravilo 78 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám