Hlavní obsah

Zeman: Epidemii musíme zabránit i přes naše nepohodlí

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman udělí náměstkovi ministra zdravotnictví a epidemiologovi Romanu Prymulovi Řád Bílého lva. Uvedl to v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz. Zároveň ocenil práci vlády a pohanil kritiku opozice. Občanům také vzkázal, ať se na čas vzdají komfortu.

Foto: Prima FTV

Projev prezidenta republiky Miloše Zemana

Článek

„Zaprvé bych chtěl velmi ocenit činnost vlády a podpořit ji, protože si myslím, že si to zaslouží. Zadruhé bych chtěl poděkovat nejen jednotlivým profesním skupinám, ale všem občanům ČR, kteří dodržují pravidla za jejich obětavost a disciplínu,” prohlásil Zeman v úvodu rozhovoru.

„Děkovat ostatním budu, až epidemie skončí. Ale už teď bych chtěl říct, že chci panu profesoru Romanu Prymulovi udělit nejvyšší české státní ocenění - Řád Bílého lva, protože si to zaslouží, neboť jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má daleko mírnější průběh, než v jiných zemích,“ prohlásil prezident.

Prymula: Chytrá karanténa se rozšíří na severní Moravu a do Prahy

Stalo se

S Prymulou o svém záměru prý dosud nemluvil. „Ještě jsem mu to neoznamoval, bude to pro něj překvapení.”

Pozor na druhou vlnu

Podle prezidenta je třeba být při stávající pandemické situaci opatrný. Proto podporuje, aby opatření trvala nyní trochu déle, než aby došlo k rychlému otevření obchodů, restaurací nebo hranic.

„Je zapotřebí, aby se nám epidemie ve druhé vlně nevrátila. Nejhorší scénář je návrat epidemie v podobě tzv. druhé vlny a tomu je potřeba zabránit přes naše nepohodlí,“ uvedl.

V této souvislosti Zeman zkritizoval Evropskou unii. Ta podle něj během epidemie nového typu koronaviru selhala, protože předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se vyslovila proti uzavírání hranic. Otevření hranic by podle prezidenta znamenalo "výbuch epidemie".

Zeman naopak ocenil, že česká vláda hranice uzavřela. "Kdyby se hranice otevřely, tak to znamená výbuch epidemie nesrovnatelně větší, než když jsou uzavřené," řekl.

Schillerová je skvělá

Následně se prezident pustil do kritiky opozičních politiků jako je nestranický senátor Pavel Fischer nebo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Toho dokonce označil za počmáraného šaška.

Nejhorší scénář je návrat epidemie v podobě tzv. druhé vlny a tomu je potřeba zabránit přes naše nepohodlí.

„Jsme svobodná demokratická společnost a nevedou nás žádní vlastizrádci. Ministryně financí je skvělá a není žádný důvod k jejímu odvolání. Zcela určitě nežijeme ve fašistické diktatuře,” reagoval Zeman jen některá vyjádření opozice, která si sám vybral.

Svou podporu vyjádřil kromě Schillerové také ministru vnitra a šéfovi krizového štábu Janu Hamáčkovi (ČSSD). Na rozhovor, stejně jako na sobotní jednání s poradci si proto podle svých slov vzal záměrně červený svetr. Právě v něm poslední týdny, kdy v Česku trvá nouzový stav, Hamáček často vystupuje.

Zarazíme růst minimální mzdy

Prezident v rozhovoru komentoval i ekonomická opatření. Pomoc vlády by podle něj neměla mířit na aktuální spotřebu, ale především na delší dobu pomocí úvěrů a na investice. „Ekonomiku zachrání investice, nikoliv spotřeba,“ uvedl.

Majitelé těchto bytů by se nezbláznili a nezkrachovali. Každá z nám musí nést svůj díl odpovědnosti.

Současná pomoc pro OSVČ je podle něj dostatečná a majitelé bytů, kterým až půl roku nebudou muset nájemci platit nájem, to podle něj zvládnou.

„Majitelé těchto bytů by se nezbláznili a nezkrachovali. Každá z nám musí nést svůj díl odpovědnosti. Každý se bude muset nějakým způsobem uskromnit,” uvedl.

„V posledních letech životní úroveň rostla, uděláme vše, aby se aspoň udržela. Zřejmě pravděpodobně zmrazíme růst minimální mzdy,“ doplnil s tím, že by mu nevadilo, ani kdyby došlo ke zmrazení platů státních zaměstnanců.

Sobotní jednání v Lánech

V sobotu se u Zemana v Lánech sešel jeho poradní tým. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček poté prohlásil, že prezident podpořil opatření, se kterými vláda přichází, a ocenil lidi v první linii.

Na kritiku, že se v době zákazu shromažďování a povinného nošení roušek na veřejnosti sešli účastníci jednání k talířům s občerstvením, Zeman řekl, že si účastníci strkali sousta do úst zpod roušek. Aby je nemuseli úplně odkládat, odmítl prý prezident pozvat účastníky ke standardnímu obědu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám