Hlavní obsah

Rekordní počet úmrtí v Německu. Dánsko chystá tvrdý lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice přibylo během úterý 7889 nově nakažených koronavirem. Je to nejvíce od 11. listopadu. V ČR zatím nadále platí třetí stupeň pohotovosti, i když se hodnota indexu PES po jednodenním poklesu vrátila na 71, což odpovídá čtvrtému stupni. Slovensko zavede od soboty zákaz vycházení, Dánsko chystá tvrdý vánoční lockdown, Německo ohlásilo rekordní počet úmrtí nakažených za den.

Článek

23:05 - Dnešní on-line zpravodajství končí. Děkujeme za pozornost.

21:05 - Dánsko se na vánoční a novoroční svátky uzamkne do přísné uzávěry, aby omezilo šíření koronavirové nákazy. Oznámila to podle agentury Reuters premiérka severské země Mette Frederiksenová. Dánské úřady očekávají, že následující měsíce budou nejhorší za celou dobu pandemie. Už nyní Dánsko eviduje rekordní nárůsty počtu nakažených covidem-19 a hospitalizovaných.

Foto: Liselotte Sabroe, ČTK/AP

Socha v Kodani dozdobená rudými čepičkami a rouškami

21:02 - Německo začne očkovat proti koronaviru 27. prosince, předpokládají ministři zdravotnictví spolkových zemí. Začít se má v pečovatelských domech.

20:43 - Šéf americké diplomacie Mike Pompeo je v karanténě po kontaktu s člověkem, který měl pozitivní test na koronavirus, oznámilo dnes ministerstvo zahraničí USA. Z prohlášení nebylo jasné, zda ministr pociťuje symptomy covidu-19, ani jak dlouho se bude izolovat. Americká média dříve informovala, že Pompeo na čtvrtek plánoval schůzku se svým pravděpodobným nástupcem Anthonym Blinkenem.

19:20 - Reklamní kampaň ministerstva zdravotnictví týkající se covidu-19 bude stát 37,9 milionu korun bez DPH. Měla by začít v polovině ledna, skončí na konci února. Podle zveřejněné dokumentace k zakázce mají zájemci podávat nabídky do poledne 21. prosince. Opozice i odborníci kritizují to, že se s kampaní už dávno nezačalo. I ministerstvo v zadání píše, že stát nekomunikuje jednoznačně a jednotně. Inzerát z minulého týdne, který připravilo minulý týden, premiér Andrej Babiš (ANO) označil za katastrofu.

Propagace očkování je katastrofální, sepsul Babiš Blatného inzerát

Domácí

17:53 - Na dobrovolné testování antigenními testy přicházeli ve středu lidé i do Oblastní nemocnice v Trutnově. „Sice to nebolí, ale příjemné to není. Testovat jsem se nechala, kvůli devadesátileté matce, s níž a ostatními příbuznými budeme trávit Vánoce,“ popsala Právu starší žena. U antigenních testů se - podobně jako u PCR testů - také dělá výtěr plastovou tyčinkou v nosní dírce.

„Vím, že bezprostředně po testech můžu covid někde chytit. Nicméně nyní budu mít alespoň nějakou jistotu,“ dodala. Trutnovští zdravotníci hodlají testovat dobrovolné klienty deset hodin denně.

Antigenní testy jsou méně přesné, ale rychlejší. V ČR na středu objednalo na tetsování přes 17 tisíc lidí, objednat se jich však teoreticky mohlo i o 10 tisíc víc. Test hradí pojišťovna.

Dobrovolné testování v TrutnověVideo: Vladislav Prouza, Právo

17:33 - Švédská ekonomika se z negativních dopadů pandemie covidu-19 zotavuje rychleji, než se předpokládalo. Druhá vlna koronaviru, která zemi zasáhla v posledních týdnech, však zpomalí hospodářský růst v příštím roce. Uvedla to ve středu vláda. Předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce sníží pouze o 2,9 procenta. V květnu, kdy vrcholila první vlna koronaviru, přitom počítala se sedmiprocentním propadem, napsala agentura Reuters. Švédsko k boji proti koronaviru přistupuje liberálněji než většina dalších států.

17:27 - Pražská burza je nejsilnější od březnového začátku epidemie nemoci covid-19 v Česku. Index PX dnes stoupl o 1,16 procenta na 998,82 bodu. Zpevnily téměř všechny hlavní emise. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Silnější než ve středu byla burza naposledy 4. března, kdy se ještě Index PX pohyboval nad hranicí 1000 bodů.

Ve vývoji burzy se odráží vývoj epidemie a související zavádění, či rušení opatření státu proti šíření covidu-19.

17:16 - S velkým zájmem se v Praze setkal první den bezplatného antigenního testování na covid-19. Na většinu míst se lidé museli předem objednat, někde se i přesto tvořily fronty.

Podle informací ČTK z některých odběrových míst mělo pozitivní test jen malé množství lidí. Například na pobočkách společnosti EUC evidovali kolem 15:30 zhruba pět procent pozitivních z 363 provedených testů. Ústřední vojenská nemocnice do 16:00 udělala 210 antigenních testů, podle mluvčí Jitky Zinke byl pozitivní jen jeden.

16:20 - Slovensko od nadcházející soboty zavede kvůli šíření koronaviru zákaz vycházení, který ale bude mít řadu výjimek včetně cest do zaměstnání. Uzavřena bude také většina prodejen. Rozhodla o tom ve středu vláda, řekl novinářům ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Slovensko zavádí zákaz vycházení

Koronavirus

Zpřísnění karanténních opatření schválila vláda poté, co v zemi v uplynulých týdnech začal stoupat počet nových případů koronaviru a za úterý úřady potvrdily dosud nejvyšší přírůstek nakažených.

Foto: korona.gov.sk

Vývoj epidemmie koronaviru na Slovensku

16:04 - Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dostali od pražského magistrátu pokutu za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Novinářům to řekl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Oba politici porušili opatření tím, že si dali pivo.

Jurečka s Kalouskem dostali za porušení nařízení pokutu

Domácí

14:25 - V první fázi by se v ČR měli očkovat proti covidu-19 zdravotníci z rizikových pracovišť, senioři a vážně chronicky nemocní lidé. O pořadí u seniorů a nemocných se bude podle přicházejících dodávek vakcín rozhodovat na základě kombinace dat zdravotních pojišťoven a rozhodnutí konkrétního registrujícího praktického lékaře. Na dotaz ČTK to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). První tisíce dávek by v ČR mohly být už koncem roku.

13:35 - V Rakousku během 24 hodin přibylo 2664 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. V souvislosti s koronavirem zemřelo 116 osob. Na jednotkách intenzivní péče se nachází 548 nakažených. Nejvíce nových případů hlásí Horní Rakousy (543), Dolní Rakousy (468), Štýrsko (460) a Vídeň (335). V Korutanech přibylo 286 případů, v Tyrolsku 210, v Salzburku 196, ve Vorarlbersku 116 a nejméně případů hlásí Burgenland.

12:18 - Ruský operativní štáb oznámil 26 509 nových nákaz koronavirem za poslední den. Množství nově odhalených infekcí tak posledních pět dní v řadě klesá. Naopak Ukrajina ohlásila vyšší denní přírůstek než v předchozích dnech - testy tam odhalily 10 622 infikovaných.

Britové za týden naočkovali téměř 138 tisíc lidí

Koronavirus

11:28 - Nemocnice v jihokorejském Soulu a okolí už nemají prakticky žádná volná lůžka na jednotkách intenzivní péče. Právě tato oblast, kde žije téměř 26 milionů lidí, je ohniskem nové vlny koronaviru. Jižní Korea zaznamenala za poslední den 1078 nových případů nákazy, což je rekord od začátku pandemie.

10:34 - V Izraeli zaznamenali za poslední den 2862 nově odhalených případů nákazy koronavirem, což je nejvíc od 12. října. Byl proveden rekordní počet 81 000 testů. Podle místních médií tak zřejmě příští týden vláda opět zavede přísná omezení včetně zavření většiny obchodů. Náměstek ministra zdravotnictví Joav Kiš ráno rozhlasu řekl, že další restrikce jsou podle něj „nevyhnutelné“. Vláda už dříve stanovila jako kritérium pro obnovení restrikcí proti šíření koronaviru hranici 2500 nákaz denně za celý týden.

Nový PES je i druhý den jen kousek od třetího stupně

Koronavirus

10:29 - Index PES se započtením antigenních testů zůstal na včerejší hodnotě 61. To je na hranici čtvrtého a třetího stupně. Bez započtení těchto testů PES vzrostl na 71.

10:19 - Na Slovensku zemřel za 24 hodin rekordní počet 58 nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Bylo potvrzeno 3565 nových případů nákazy. V nemocnicích je 2105 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 160 na JIP a 150 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 139 088 lidí, z nichž zemřelo 1309.

10:02 - V Rusku přibylo za den 26 509 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedla agentura Interfax. Pět tisíc z nich připadá na Moskvu, 3758 na Petrohrad, kde docházejí místa pro nakažené, volné jsou už jen čtyři procenta vyhrazených lůžek pro pacienty s covidem-19.

V zemi se prokázala nákaza u 2 734 454 lidí, z nichž 48 564 zemřelo. Za den stoupl počet obětí o 596.  Ve středu začalo v zemi rozvážení prvních dávek vakcíny Sputnik V.

9:31 - V Maďarsku zaznamenali během úterý 2804 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo dalších 144 nakažených. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 288 567 lidí, z nichž zemřelo 7381.

8:34 - V Tokiu přibyl rekordní počet 678 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Překonalo tak sobotní rekord 621 případů. V hlavním městě císařství evidují 48 668 potvrzených případů. Tokio je v zemi nejpostiženější, následuje Ósaka s více než 25 tisíci případy, uvedla agentura Kjódó.

8:28 - Na Ukrajině ve čtvrtek stoupl počet nově potvrzených nákaz koronavirem o 10 662 na celkových 919 704. Počet aktuálně nakažených ale dále klesl na 368 543. Zemřelo dalších 264 infikovaných, celkem země eviduje už 15 744 obětí.

8:10 - Celkem se v ČR nakazilo už 594 148 lidí, z nichž zemřelo 9882. Za úterý stoupl počet obětí podle neúplných čísel o 54. V pondělí bylo celkem 118 obětí. Od 10. prosince denní počet obětí třikrát překročil hranici sta. V úterý bylo provedeno 29 566 testů, pozitivních jich bylo 26,68 procenta.

8:09 - Rizikové skóre PES stouplo kvůli zhoršení pozitivity testů o pět bodů zpět na 71. Odpovídá to čtvrtému stupni, i když je vyhlášen třetí. V nejvyšším pátém je šest krajů, ve třetím Praha, kde je skóre na hodnotě 56.

Nejvyšší je ve Zlínském kraji, kde činí jeho hodnota 81. V Olomouckém kraji má hodnotu 78 a na Vysočině, v Královéhradeckém a Moravskoslezském a Ústeckém kraji index dosáhl 76. V těchto krajích odpovídá hodnota pátému stupni.

8:02 - V České republice přibylo během úterý 7889 případů nákazy SARS-CoV-2, což je nejvíce od 11. listopadu a o 2713 více než v úterý. Zároveň je to o 2037 více než před týdnem.

Aktuálně nakažených je v zemi 67 480. Hospitalizováno je podle středečních údajů ministerstva zdravotnictví 4632 lidí s covidem-19, v těžkém stavu je 585 z nich.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály.

7:35 - Nedostatečná péče o staré lidi a neodpovídající vládní opatření způsobily, že ve Švédsku zemřelo v souvislosti s nákazou koronavirem velké množství lidí v domovech důchodců. Uvádí to první zpráva nezávislé komise, kterou Švédsko ustanovilo s cílem zhodnotit jeho reakci na šíření koronaviru. Téměř polovina z asi 7700 švédských úmrtí spojených s covidem-19 totiž připadá právě na klienty těchto zařízení.

Švédsko přiznalo chyby v boji s pandemií

Evropa

7:03 - V Německu prudce vzrostl denní počet úmrtí spojovaných s covidem-19, Institut Roberta Kocha (RKI) za posledních 24 hodin zaznamenal dalších 952 zemřelých, což je nejvíce od začátku pandemie. Počet obětí tak stoupl na 23 427. Nákaza koronavirem se tam nově prokázala u 27 728 osob, celkem se v 80milionové  zemi infikovalo už 1,379 milionu lidí.

Agentura DPA upozorňuje, že v úterý ohlášených 500 mrtvých nezahrnovalo data ze Saska, a v dnešních statistikách proto mohou být zahrnuta některá starší úmrtí. I tak je však patrné, že počet zemřelých setrvale roste kvůli prudkému nárůstu nových případů v posledních týdnech.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Prázdné obchodní centrum v Berlíně

6:16 - Antigenní test na covid-19 chce ve středu absolvovat asi 1300 Pražanů. Plyne to z rezervačních systémů odběrových míst. Volných termínů na test hrazený z veřejného zdravotního pojištění do Vánoc jsou jen jednotky, většinou se objeví jen po odhlášení někoho jiného. Do Vánoc jich 29 v Praze otevřených odběrových míst zvládne přes 13 500, každý může jít jednou za pět dní. Své pacienty testují i některé ordinace praktických lékařů a ambulantních specialistů, v metropoli se jich přihlásilo asi 170.

6:10 - V celém Německu se dnes kvůli nepříznivému vývoji pandemie covidu-19 zavřou obchody, které neprodávají zboží každodenní potřeby. Zavřou se i školy, na veřejných místech je zakázán prodej alkoholu, zaměstnavatelé mají zaměstnancům umožnit pokud možno práci z domova. Na zpřísnění omezení se v neděli dohodla kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemí.

6:08 - Zpřísněná opatření proti šíření koronaviru začínají platit v Londýně. V britské metropoli se podle třetího stupně opět zavřou hospody, kina či divadla.

6:06 - V Nizozemsku, kde platí plošná karanténa od úterý, se dnes zavřou školy a opět otevřít by měly až 18. ledna.

6:02 - V Jižní Koreji přibyl rekordní počet 1078 nově potvrzených případů nákazy SARS-CoV-2. Vážných případů je v zemi 226 a v Soulu zbývají už jen tři lůžka na JIP. Tři dny počet přesahuje tisícovku. Zemřelo dalších 12 nakažených.

5:58 - V Indii odhalily testy za den 26 355 nových případů nákazy koronavirem, už tři dny je jejich počet menší než 30 000. V Indii se dosud nákaza prokázala u 9,93 milionu lidí, z nichž 144 069 zemřelo. Za den stoupl počet obětí o 360.

5:55 - V Mexiku za den stoupl počet potvrzených případů nákazy koronavirem o 11 229 na celkových 1 267 202 případů. Počet obětí z řad infikovaných vzrostl o 801 na 115 099.

Reklama

Výběr článků

Načítám