Hlavní obsah

Švédsko přiznalo chyby v boji s pandemií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Nedostatečná péče o staré lidi a neodpovídající vládní opatření způsobily, že ve Švédsku zemřelo při pandemii koronaviru velké množství lidí v domovech důchodců. Uvádí to první zpráva nezávislé komise o první vlně pandemie, kterou Švédsko ustanovilo s cílem zhodnotit svou strategii. Téměř polovina z asi 7700 švédských obětí připadá právě na klienty těchto zařízení. Chyby připustil i premiér.

Foto: Pool, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven.

Článek

„Myslím, že většina profesionálů před sebou neviděla takovou vlnu (nákaz), hovořili o jednotlivých ohnicích,“ řekl podle listu The Guardian premiér Stefan Löfven, jehož kabinet podporoval postup hlavního epidemiologa Anderse Tegnella, který sázel na to, že si lidé během první vlny vytvoří imunitu a druhá již zemi postihne minimálně. To se ale nestalo.

Švédové se v rámci své strategie boje proti nemoci covid-19 snažili vyhnout nařizování roušek a uzávěr a jejich postup se tak liší od většiny ostatních zemí světa, připomíná agentura Reuters. Švédské úřady přijaly jen málo omezení týkajících se zavírání škol, restaurací či dalších podniků, ale zároveň vyzývaly lidi, aby omezili kontakty a dodržovali hygienická opatření.

Koronavirus řádí ve Švédsku, země vede žebříček nejpostiženějších států Evropy

Koronavirus

Když na jaře vláda zveřejnila na jaře tuto taktiku, většinou ji dávala do souvislosti s cílem ochránit před covidem-19 starší osoby. Jenže pak začalo úmrtí přibývat, a to především v domovech důchodců.

Chyba vlády

Komise nyní podle agentury Reuters upozornila, že v oblasti péče o seniory často pracují nedostatečně vzdělaní zaměstnanci a chybí sestry i lékaři. K tomu podle zprávy přispěly i předchozí vlády, odpovědnost za současný stav ale panel připisuje také současnému kabinetu.

„Vláda měla přijmout opatření, která by zajistila lepší vybavenost sektoru péče o seniory k lepší reakci na pandemii,“ uvedl šéf komise Mats Melin, který zdůraznil, že vláda „má konečnou odpovědnost, takže to padá na tuto vládu a předchozí vlády“.

Premiér Löfven přiznal, že země nedokázala ochránit starší lidi. Zároveň podotkl, že odpovědnost za stav služeb péče o seniory nesou regionální úřady, nikoliv centrální vláda.

Švédsko kvůli druhé vlně zavírá střední školy, roušky nadále odmítá

Evropa

Švédsko, které má 10 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenalo 341 029 případů koronaviru. Zemřelo 7667 nakažených lidí, což je výrazně více než v sousedním Norsku, Dánsku nebo Finsku. Například pětimilionové Norsko zatím eviduje necelých 400 úmrtí. Je to však na počet obyvatel méně než v Belgii.

V České republice, která má srovnatelný počet obyvatel jako Švédsko, zemřelo od jara přes 9700 lidí s prokázaným koronavirem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám