Hlavní obsah

ON-LINE: Index PES po třech dnech klesl na 66, nově nakažených je ale více než před týdnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice se za pondělí nakazilo koronavirem 5169 lidí, protiepidemický index PES ale klesl o pět bodů na 66. Ke zpřísnění opatření dochází v řadě zahraničních zemí. Nizozemsko od úterního rána zahájilo celostátní lockdown.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

20:43 - Ve Francii za den přibylo 11 532 potvrzených případů nákazy koronavirem. V zemi se celkem nakazilo 2 391 447 lidí, což zemi řadí na páté místo na světě.  Podmínky karantény se uvolnily, Francouzi již nemusí uvádět důvod svého pohybu venku, do 7. ledna ale platí zákaz nočního vycházení. Otevřely se svatostánky, ale divadla a kina jsou dál zavřená. Kvůli tomu protestovaly v ulicích tisíce umělců.

19:58 - V Turecku zemřelo za dvacet čtyři hodin dalších 235 nakažených koronavirem, což je dosud nejvyšší číslo. Počet obětí tak dosáhl 16 881. Počet potvrzených případů stoupl za den o 32 102. Má nejvyšší počet nových případů za 24 hodin po USA a Brazílii.

19:40 Itálie letos bude mít kvůli pandemii covidu-19 tolik mrtvých jako za druhé světové války. Statistický úřad Istat očekává, že celkový počet úmrtí překročí hranici 700 000, což se stalo naposledy v roce 1944. Za posledních 24 hodin zemřelo 846 nakažených pacientů. Itálie je v počtu obětí, jichž má 65 867 nejhůře zasaženou zemí v Evropě a pátou nejpostiženější zemí na světě, I když počty nakažených se od listopadu citelně snížily, počty úmrtí jsou rekordně vysoké, 3. prosince zemřelo 993 nakažených.

19:37- Virem SARS-CoV-2 se už ve Španělsku nakazila téměř desetina populace, zhruba 4,7 milionu lidí. „Polovina během první vlny a polovina během té druhé," řekla ředitelka medicínského institutu Carlose III.Raquel Yottiová. Při studii se zkoumal na vzorku více než 50 000 lidí výskyt protilátek.Oficiální statistiky, které sčítají laboratorně potvrzené případy infekce, nyní uvádějí, že nakažených má země 1,76 milionu.

16:28 - Ve Spojených státech se po povolení nouzového použití vakcíny od Pfizeru a BioNTech rýsuje brzké schválení druhé očkovací látky proti covidu-19. Podle zdrojů deníku The New York Times (NYT) plánuje americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) dát v pátek zelenou vakcíně firmy Moderna. Tu bude ve čtvrtek posuzovat panel nezávislých expertů.

15:15 - Bývalý premiér Slovenské republiky a předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini byl pozitivně testován na koronavirus. Oznámil to na svém Facebooku. „Koronavirus je realitou, oběti si nevybírá a nikdo se nemůže spoléhat, že se právě jemu nákaza vyhne,” napsal.

15:11 -  Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) oznámila, že o podmínečné registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech rozhodne již 21. prosince. Původně o ní měla jednat až o osm dní později, informovala agentura DPA. Podle ní je tak možné, že se začne v Evropské unii očkovat ještě letos.

13:02 - Také na jižní Moravě je už nyní extrémní zájem o testování zdarma. Podle úterních dat nabízely antigenní testování dvě desítky míst na jižní Moravě a šest na Vysočině. U většiny míst se ovšem na centrálním webu crs.uzis.cz/antigen nešlo přesvědčit o volných kapacitách a zájemce se tak musel proklikat přímo na weby nemocnic či laboratoří. Při objednávání je možné kromě internetu využít také linku 1221.

Například ve Fakultní nemocnici Brno (FNB) se termíny rychle zaplnily, nemocnice proto přidává další. „Ještě nabídneme termíny na zítřejší a čtvrteční dopoledne,“ řekla Právu mluvčí FNB Veronika Plachá.

„Ještě před pár dny vláda mluvila o tom, že testovacích míst budou stovky. Realita je jako obvykle jiná. Už v neděli jsem si takřka na poslední chvíli zajistil prosincové testy, termíny jsem si vybral tak, abych měl test před tím, než se vydám na návštěvu za prarodiči, nechci je totiž ohrozit. Přestože jsem si je zajišťoval v předstihu, mám jeden test v Boskovicích a na druhý musím do Brna,“ popsal Právu jeden ze zájemců.

11:11 - Na Slovensku zaznamenali 2034 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 46 lidí. V nemocnicích je 2093 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 142 na JIP a 146 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 135 523 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 1251 lidí.

10:12 - V Maďarsku zaznamenali 1893 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 107 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 285 763 lidí a celkem zemřelo 7237 lidí.

9:06 - Bezplatné testování veřejnosti antigenními testy začne ve středu, ode dneška už se ale mohou zájemci registrovat.

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi spustila registrační systém na internetu, kde se mohou lidé na výtěr z nosohltanu objednat. „Odkaz na objednávací formulář veřejnost najde na webu nemocnice www.klaudianovanemocnice.cz v záložce COVID. Lidé, kteří nemají přístup k internetu, se mohou objednat telefonicky v pracovní dny od 7 do 15 hodin pouze na telefonním čísle 606 051 955,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Antigenní test bude proveden zájemci maximálně jednou za pět dnů, a to pouze osobám s platným zdravotním pojištěním v České republice.  „Nárok na toto antigenní testování zdarma mají ti, co nepodstoupili v posledních pěti dnech odběr PCR-COVID-19 (výtěr z nosohltanu) a uplynulo více než 90 dnů od jejich prvního odběru PCR-COVID-19, který byl s pozitivním výsledkem,“ upřesnila Kopalová.

8:05 - V Česku za pondělí přibylo 5169 lidí s koronavirem, což je o 820 více než o týden dříve. Index rizika protiepidemického systému PES ale klesl z 71 na 66, což stále odpovídá 4. stupni.

7:00 - Přesně za hodinu ministerstvo zdravotnictví ohlásí nová čísla z České republiky, stejně jako případnou změnu v protiepidemickém systému PES.

6:55 - V Nizozemsku od dnešní půlnoci začal přísný lockdown, který premiér Mark Rutte vyhlásil teprve v pondělí večer. Během zpřísněných opatření budou zavřená kina, divadla, muzea, ale také kadeřnictví, fitness studia a plavecké bazény. Lidé se smí setkat jen s dalšími dvěma lidmi. Zavírají se také všechny školy a školky, a to vše nejméně do 19. ledna.

Od půlnoci všechno zavřeme, překvapil Nizozemce premiér

Koronavirus

6:50 - Farmaceutická společnost Pfizer během prvního dne doručila svou vakcínu téměř do všech amerických států vyjma nezačleněných území Americké Samoy, Panenských ostrovů, Severních Marian a Guamu. Americká vláda plánuje do konce týdne doručit téměř tři miliony vakcín do 636 lokací po celé zemi. USA jsou pandemií nejvíce postiženy, v zemi se nakazilo celkem 16 519 462 lidí a 300 477 jich zemřelo.

6:45 - Počet úmrtí po nákaze koronavirem zůstává v Německu nadále vysoký. Za posledních 24 hodin přibylo 500 smrtelných případů a 14 432 nově nakažených, uvedl Institut Roberta Kocha. Celkem se ve spolkové zemi nakazilo koronavirem už 1 351 510 lidí, 22 475 z nich zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám