Hlavní obsah

Od půlnoci všechno zavřeme, překvapil Nizozemce premiér

Novinky, DPA, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Vzhledem k dramaticky stoupajícím počtům potvrzených případů nákazy koronavirem se nizozemská vláda rozhodla od půlnoci z pondělí na úterý uvalit na zemi přísný lockdown, který potrvá až do 19. ledna.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

„Nizozemsko se na příštích pět týdnů zcela uzavře,“ oznámil v televizním projevu premiér Mark Rutte. Poprvé od počátku pandemie se uzavřou i všechny obchody s výjimkou potravin a lékáren, píše agentura DPA.

Od půlnoci se uzavřou kina, divadla a muzea, stejně jako kadeřnictví, fitness studia a plavecké bazény. Lidé se smí denně setkat jen se dvěma dalšími lidmi, během vánočních svátků se třemi. Nizozemský server Nos uvedl, že opatření se zavádí tak rychle kvůli tomu, aby v obchodech nenastal zmatek.

Vstoupil jste do tajné konference, překvapil vyjukaného novináře šéf unijní diplomacie

Koktejl

Od středy se uzavírají všechny školy a školky. Nizozemcům se nedoporučuje až do poloviny března cestovat do zahraničí.

Rutte zdůraznil, že jde o „mimořádně tvrdou zprávu zejména před Vánocemi“. „Ale nemáme na výběr,“ řekl. Situace je podle jeho slov velmi vážná a nemocnice tlaku těžko odolávají. „Ale zvládneme to,“ potvrdil.

Zemřela Nizozemka trpící rakovinou, která se koronavirem nakazila podruhé

Zahraniční

Počty nakažených razantně stoupají od poloviny listopadu. Nejnovější čísla jsou alarmující. Během 24 hodin přibylo 8500 nově potvrzených případů nákazy. Je to sice méně než o den dříve, kdy zdravotníci hlásili 10 tisíc nakažených, nicméně čísla jsou vysoká. Pro srovnání, Německo, které má pětkrát více obyvatel než 17milionové Nizozemsko, hlásilo v pondělí 16 tisíc nově potvrzených případů.

Bylo to premiérovo druhé televizní vystoupení. V pozadí bylo slyšet pískání a skandování demonstrantů, kteří protestovali proti zpřísněným opatřením před sídlem úřadu vlády. Od poloviny října jsou v zemi uzavřeny restaurace a bary a omezeny kontakty mezi lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám