Hlavní obsah

Odborníci: Odklad druhé dávky neublíží, zvýší počet očkovaných

Právo, Jiří Mach

Odklad druhé dávky proticovidových vakcín až o dvacet dní by mohla Rada vlády pro zdravotní rizika schválit v úterý. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a epidemiologové ujistili, že prodloužení intervalu mezi první a druhou dávkou nikoho neohrozí, ale může zachránit stovky životů. Podle odborníků však mělo rozhodnutí padnout už dávno.

Foto: Petr Horník, Právo

Očkování zaměstnanců a klientů v domě pro seniory v pražských Kobylisích.

Článek

„Netřeba se bát, když bude druhá dávka posunuta. Není třeba si závidět, že někdo dostal druhou dávku po 21 dnech a druhý po 42 dnech. Ochrana očkovaného zhruba po dvou týdnech od první dávky se blíží k 80 procentům. To je víc, než má řada jiných vakcín,“ řekl v ČT Blatný, jehož ministerstvo se však původně odkladu bránilo.

V neděli odkázal na doporučení České vakcinologické společnosti a propočty Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) ministerstva zdravotnictví, podle nichž to zachrání kolem 200 životů. „To není málo. Zároveň to neznamená, že bychom někoho ohrozili,“ řekl Blatný.

Stihnou to? Minimálně třetina učitelů ještě není k očkování přihlášená

Věda a školy

Blatný připustil, že pro krajské koordinátory očkování bude změna představovat zátěž. Pro osoby již registrované se ale nic měnit nebude, k druhé dávce se dostanou podle harmonogramu.

V případě mRNA vakcín, které vyrábí Pfizer/BioNTech a Moderna, by se interval měl prodloužit z 21 dní na 38 až 42. U AstraZeneky je interval až 12 týdnů.

Změnu uvítal šéf MeSES, epidemiolog Petr Smejkal. „Tohle už jsme měli mít před 14 dny, třemi týdny,“ řekl na Primě.

„Odborně je na tom shoda, ale jde nám to trošku pomalu. Těch logistických problémů s očkováním totiž bylo tolik, že pro koordinátory je to další věc, kterou by museli změnit. Ale toto je malá věc a přinese velký benefit,“ dodal.

Imunolog Thon upřímně o očkování i o svých kolezích

Domácí

Prodlužování intervalů mezi vakcínami prosazuje dlouhodobě imunolog profesor Vojtěch Thon. „Poprvé jsem na toto téma vystoupil už 6. ledna v České televizi. A bezprostředně nato se tato informace dostala veřejnosti prostřednictvím serveru Novinky.cz. Postupně se toto téma objevilo prakticky ve všech hlavních médiích. Ty informace šly na ta odpovědná místa samozřejmě nikoliv jen přes média,“ uvedl Thon minulý týden v rozhovoru pro Právo.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara by se druhá dávka AstraZeneky mohla podávat s až 91denní prodlevou. „Oddálení dávek by nám významně zvýšilo bezpečnost rozvolňování. Už první dávka prokazatelně snižuje počty hospitalizovaných i úmrtnost,“ uvedl v ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám