Hlavní obsah

Očkování má premianta – Gibraltar

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj proti pandemii koronaviru má premianta, který zatím stál stranou pozornosti: britské zámořské území Gibraltar. Může za to především masívní očkovací kampaň, v níž toto území s 33 tisíci obyvateli výrazně předstihlo i Izrael, Spojené arabské emiráty nebo Chile.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V přepočtu na sto obyvatel se na Gibraltaru vyočkovalo 160 vakcín, zatímco v Izraeli je to 113, v Emirátech 75 a v Chile 47. Pro srovnání – v Česku to bylo zatím necelých 14.

Gibraltarská regionální vláda počítá s tím, že do konce března budou naočkovaní všichni lidé nad 16 let. Na přelomu roku se Gibraltar ještě potýkal se silnou vlnou pandemie, zatímco nyní už začíná rušit restrikce. Lidé chodí do restaurací, děti do škol, zrušení nočního zákazu vycházení je na spadnutí a region se tak stává jedním z nejotevřenějších míst v Evropě.

Plné očkování už má více než polovina Izraelců

Blízký a Střední východ

„Jídlo, atmosféra, fakt, že jsme byli venku večer, působily surreálně,“ svěřil se serveru Euronews Jared Negron. Adrian Hernandez se přidal: „Zašel jsem s kamarády na pivo. Bože, jak mi to chybělo.“

Ministryně zdravotnictví Samantha Sacramentová ale ještě vybízí k opatrnosti. „Být očkován není absolutně bianko šekem k tomu, abychom se mohli chovat tak, jako kdyby žádná omezení neexistovala. Současně ale musíme rozvolňovat, aby se lidé mohli nadechnout čerst­vého vzduchu,“ řekla.

Vláda vydává covid pasy

Její úřad mezitím pracuje na pohotovostních plánech, které mají zahrnovat i další očkování populace, aby se její imunita ještě více posílila, zejména vůči novým mutacím koronaviru.

Místní hoteliéři a restauratéři se mezitím těší na to, že letošní sezona by mohla být prakticky „bezcovidová“ a že na Gibraltar už budou moci přicestovat i zahraniční turisté, samozřejmě za předpokladu, že budou očkovaní. Turistika patří ke klíčovým odvětvím zdejší ekonomiky.

Do hospody jen očkovaní, nevylučuje Johnson

Evropa

Zatím ale Gibraltar provádí na hranicích, respektive na letišti, důsledné zdravotní kontroly. V sousedním Španělsku postupuje vakcinace stejně jako v celé EU pomalu – i tady se na 100 obyvatel vyočkovalo dosud jen 14 dávek vakcíny.

Gibraltarské úřady mezitím vydávají očkovací průkazy všem lidem, kteří obdrželi už obě dávky vakcíny. Vyvíjí také aplikaci, která uchovává údaje o vakcinacích a výsledcích testů a kterou bude možné propojit se systémy jiných zemí. Kritici ale covid pasy označují za diskriminační s tím, že zejména v chudších zemích lidé nemají k očkovacím látkám přístup.

Reklama

Výběr článků

Načítám