Hlavní obsah

Plné očkování už má více než polovina Izraelců

Alex Švamberk, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Více než polovina občanů státu Izrael už dostala obě dávky vakcíny proti koronaviru, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Zpráva potvrzuje vedoucí postavení Izraele v očkovacím procesu, i když i tam v poslední době tempo zpomaluje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael rozvolňuje opatření, život se vrací do starých kolejíVideo: Twitter/Xavi Ruiz, Reuters

 
Článek

Dvě dávky vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech dostala podle izraelského ministerstva zdravotnictví více než polovina z 9,3 milionu obyvatel.

Ministr Juli Edelstein to označil za milník a vyzval k „dodržování doporučení, aby se koronavirus nevrátil“. Podle serveru Our World In Data však byla tato hranice překročena už 16. března a podíl plně očkovaných už dosáhl 53,2 procenta.

Očkování bylo zahájeno v prosinci a nyní už mohou být očkováni všichni lidé starší 16 let. Vakcinace ovšem zpomaluje, zřejmě kvůli menšímu zájmu mladších lidí.

Můžeme jen závidět a čekat. Záběry z Izraele: Lidé tančí na stolech

Blízký a Střední východ

Dvě dávky dostalo v zemi na 80 procent lidí nad 60 let, přičemž náběh jejich očkování byl velmi rychlý. Ve věkové kategorii 16 až 59 let ale dostalo dvě dávky jen 23 procent lidí a jednu 36,7 procenta.

Po zahájení očkovací kampaně 18. prosince začal od půlky ledna - byť s výkyvy - klesat počet nově nakažených, nyní je týdenní průměr nakažených za den na počtu 843 případů. Od 15 ledna klesá rovněž počet hospitalizovaných nad 60 let a od začátku února klesá i ve skupině do 60 let.

Izraelské volby ani napočtvrté nepřinesly jednoznačného vítěze

Blízký a Střední východ

Izrael očkuje i obyvatele Východního Jeruzaléma, který v rozporu s mezinárodním právem anektoval. Očkováni mohou být i Palestinci, kteří pracují v Izraeli nebo židovských osadách na Západním břehu Jordánu, které byly také vybudovány v rozporu s mezinárodním právem.

Naproti tomu Izrael neočkuje Palestince na okupovaných územích. Kvůli tomu čelí kritice, protože palestinská samospráva zahájila jen omezený očkovací program. Ten využívá především vakcíny Sputnik V a AstraZeneca, dodané v rámci programu Světové zdravotnické organizace COVAX určeném pro chudé země. I Izrael Palestincům věnoval menší množství vakcín.

Izraelci naočkovali sto tisíc Palestinců. Za dva týdny

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám