Hlavní obsah

Obchody už se plošně zavírat nechystáme, slibuje Blatný

Novinky, ČTK, ven, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud se počty nově nakažených v Česku v následujících dnech nezačnou opět razantně snižovat, navrhne ministr zdravotnictví Jan Blatný návrat Česka do čtvrtého stupně systému PES. Oproti původním pravidlům, která tento stupeň provázela, se však vláda už nechystá zavřít obchody.

Obchody už se plošně zavírat nechystáme, slibuje BlatnýVideo: ČTK

 
Článek

„Nebudeme už zavírat obchody podle druhu zboží. Jediné, co budou muset respektovat, budou limity počtu zákazníků na prodejní plochu,” slíbil na páteční tiskové konferenci Blatný. „Omezení nebude dáno sortimentem, ale budou mít omezení osob na metry čtvrteční,” doplnil Blatný.

Tento krok připustil ministr už ve čtvrtek ráno po mimořádném jednání vlády. Vysvětlil to tím, že půjde o „zrovnoprávnění malých obchodů s těmi velkými”, které v přísnějším stupni nebyly zavřené a nejrůznější zboží bylo možné koupit pouze v nich, což řada podnikatelů považovala za diskriminační.

Ostatní opatření budou odpovídat čtvrtému stupni kromě. Pokud by tak vláda skutečně v pondělí rozhodla o návratu do stupně 4, zavřít by znovu musely všechny restaurace a hospody, ale také vnitřní sportoviště, bazény a fitness centra. Zpřísnění by se dotklo i škol, kdy by se opět na distanční výuku ze současné rotační přemístili středoškolští studenti.

Povolené budou dál také návštěvy v domovech pro seniory, budou se ale muset testovat a mít respirátor. Blatný také uvedl, že vláda se bude bavit o kompenzacích pro provozovny, které se budou muset znovu zavřít.

Česko dále fialoví. V 5. stupni PES je už třetina krajů, číslo R roste

Domácí

Provoz lyžařských středisek bude podle návrhu ministerstva zdravotnictví i ve čtvrtém stupni možný. Nebude se ale možné na horách ubytovat podobně jako například v Rakousku.

Počty nově nakažených i hospitalizovaných v posledních dnech znovu prudce rostou. V rozmezí pro čtvrtý stupeň už jsou čtvrtý den po sobě, reprodukční číslo po několika týdnech překročilo hodnotu 1,1. Narůstají také rozdíly mez jednotlivými kraji, některé již spadají dokonce do 5. stupně PES. Přesto v Česku oficiálně stále platí třetí stupeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám