Hlavní obsah

O nás bez nás? Bezpečnostní rada rozhodla o uzavření škol bez ministra školství

Novinky, Barbora Zpěváčková

Když Bezpečnostní rada státu v pondělí ráno rozhodovala o tom, jestli kvůli koronaviru uzavře školy a na jak dlouho, u diskuze chyběl jeden z důležitých aktérů. Do debaty se nemohl zapojit ministr školství Robert Plaga (ANO). Nikdo ho totiž na jednání nepozval.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Bezpečnostní rada státu je podle oficiální definice „pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti České republiky a přípravu návrhů opatření k jejímu zajišťování“.

Tvoří ji premiér a někteří členové vlády - ministři vnitra, obrany, zahraničí, financí, zemědělství, zdravotnictví a ministr průmyslu a obchodu a dopravy.

Ministr školství členem BRS není. Bývá ale pravidlem, že pokud rada probírá nějakou konkrétní tematiku, pozve si daného ministra. U Plagy se tak ale nestalo.

„Respektuji rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a věřím, že se přijímalo s nejlepším vědomím a svědomím. Já na té BRS neseděl,“ potvrdil Novinkám Plaga.

Když se tak na úterní tiskové konferenci objevily dotazy, proč se uzavírají základní školy, ale ne mateřské školy, nebo proč opatření neplatí pro ZUŠ, nedokázal nikdo pořádně odpovědět.

Je chyba, že rozhodnutí uzavřít školy nebylo konzultováno s ministrem školství
Petr Fiala, předseda ODS

Premiér Andrej Babiš (ANO) Novinkám napsal, že Bezpečnostní rada státu byla svolána za účelem vyhodnocení stavu šíření koronaviru u nás a v Evropě.

„Téma uzavření škol zmínil ministr zdravotnictví až v průběhu jednání na základě aktuálního vývoje. V ten moment jsme se s ministrem Plagou spojili telefonicky a vše podstatné s ním řešili,” tvrdí premiér.

Plaga následně dorazil na jednání se šéfy krajských hygienických stanic, po kterém vystoupili na společné tiskové konferenci.

Podle někdejšího ministra školství a lídra opoziční ODS Petra Fialy měl být Plaga na jednání BRS přizván. „Toto rozhodnutí je v pravomoci BRS. Je chyba, že to nebylo konzultováno s ministrem školství a že nebyl hned informován. To je další případ chaotického přístupu vlády,“ sdělil Novinkám Fiala.

„ODS toto rozhodnutí podporuje, ale současně již od konce ledna voláme po lepší informovanosti. Snažím se věřit, že se komunikace mezi jednotlivými ministry zlepší,“ dodal Fiala.

Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám