Hlavní obsah

Novináři, kteří informovali o situaci ve Wu-chanu, se stále pohřešují

Novinky, tcs

Tři čínští novináři Čchen Čchiou-š', Fang Pin a Li Ce-chua, kteří psali o koronaviru ještě v době, kdy byl pro většinu světa pouhou zahraniční zajímavostí, a během února postupně zmizeli, se i po dvou měsících stále pohřešují. Rodiny volají po jejich záchraně.

Foto: Youtube Fang Pin, Čchen Čchiou-š a Li Ce-Chua

Zmizelí aktivisté a novináři Fang Pin, Čchen Čchiou-š' a Li Ce-chua (zleva)

Článek

Z trojice, která se snažila zdokumentovat skutečný rozsah epidemie, zmizel jako první 34letý právník, aktivista a novinář Čchen Čchiou-š'.

Čchen během protestů v Hongkongu natáčel videa z protivládních demonstrací, na nichž dokazoval, že protestující nejsou jenom výtržníci, jak se je snažila líčit čínská média. Jeho účty na sociálních sítích byly následně smazány a Čchen byl přinucen vrátit se do pevninské Číny. Dostal se do Wu-chanu, a to 24. ledna, den poté, co byla na město uvalena karanténa.

Vystudovaný advokát, který předtím pracoval jako policejní zpravodaj či televizní hlasatel, zachytil scény, které měly dokumentovat pravý rozsah epidemie.

Čchen tvrdil, že nechce sdílet pouze odstrašující záběry, chodil proto do ulic téměř neustále, aby zpovídal místní obyvatele. Naposledy měl v plánu navštívit bleskově zbudovanou nemocnici, kterou Čína dávala na odiv. Ve čtvrtek však 6. února zmizel.

Podle jeho přítele Sü Siao-tunga sdělily úřady rodině, že se Čchen pohyboval v blízkosti nakažených, a musel být proto umístěn do karantény.

I v karanténě ale mohli běžní obyvatelé používat mobily, a ten Čchenův byl nedostupný a nešlo se s ním jinak spojit. Po více než dvou měsících je Čchen Čchiou-š' stále nezvěstný.

Aktivista na videích informoval o koronaviru ve Wu-chanu. Beze stopy zmizel

Svět

„Může mi někdo říct, kde je? Kdy s ním kdokoliv bude moci zase promluvit? Čchen Čchiou-š' je nezvěstný už 68 dní poté, co informoval o koronaviru ve Wu-chanu. Prosím, zachraňte ho!“ napsala zoufale ve středu jeho matka.

Z prodavače oděvů reportérem v první linii

Fang Pin – média o něm píší jako o muži středního věku – se nikdy předtím novinářské profesi nevěnoval. Ve Wu-chanu pracoval v obchodě s tradičním čínským oblečením. O tradiční šatech měl i nepříliš sledovaný kanál na YouTube.

To se změnilo po vypuknutí epidemie, kdy Fang Pin začal sdílet videa z nemocnic a ulic. Stal se z něj amatérský novinář, který mimo jiné natočil nakládání mrtvých těl do autobusu.

Jedno z jeho posledních videí pochází přímo z jeho bytu a bylo nahráno 4. února. Na dveře mu zaklepala skupina lidí, kteří tvrdili, že jsou od vlády a jdou mu pomoci.

„Potřebujeme vám změřit teplotu,“ říkal přes dveře jeden z nich.

„Žádnou teplotu nemám, odkud jste?“ odpověděl Fang Pin.

„Nestarejte se, odkud jsme, jenom otevřete dveře, potřebujeme vás zkontrolovat,“ odpověděl muž za dveřmi. Fang Pin byl následně nakrátko zadržen.

V sobotu 8. února nahrál Fang Pin oblečen do tradičního oděvu své poslední video. Vůči vládě si nebral servítky. „Touha po moci a penězích je učinila nelidskými,“ řekl Fang Pin v emotivní řeči.

Stejně jako v předchozích svých příspěvcích zmínil výzvu lidem, aby zastavili tyranii a vrátili moc lidu. O den později beze stopy zmizel.

Prominentní party a přetížené krematorium

Nejmladším ze zmizelé trojice je 25letý Li Ce-chua. Místní obyvatelé mu pomohli sehnat byt a auto, se kterým se mohl Li lépe pohybovat po uzavřeném městě.

Bývalý hlasatel čínské státní televize CCTV natočil záběry prominentních večírků, které se konaly navzdory zákazu, a podařilo se mu navštívit krematorium, kde kvůli nadměrnému množství spalovaných mrtvol museli nabírat zaměstnance.

Jeho poslední příspěvek pochází z 26. února. Šlo o zhruba čtyřhodinový živý přenos z jeho bytu, kde Li Ce-chua čekal v obavách, že bude odveden. Záznam končí příchodem policistů v civilu.

Podle některých zpráv byl Li Ce-chua o dva dny později propuštěn, jeho známí a rodina však o něm nemají žádné zprávy a nemohou ho jakkoli zkontaktovat.

Jak to je s čínskými čísly o koronaviru? Tajná zpráva vyvolala napětí

Koronavirus

Někteří američtí politici jako například republikánský kongresman Jim Banks vyzvali vládu, aby podnikla kroky ke zjištění osudů tří čínských aktivistů a novinářů stejně jako dalších Číňanů, kteří kvůli kritice vlády zmizeli. Navzdory jejich snahám a snahám lidskoprávních organizací však čínské úřady o těchto lidech vytrvale mlčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám