Hlavní obsah

Nošení roušek pomáhá proti koronaviru víc než jiná opatření, naznačuje studie

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doposud byla účinnost roušek testována pouze v laboratorních podmínkách, studie německých a dánských vědců nyní zkoumala dopad nošení roušek na šíření epidemie ve stotisícovém německém městě Jena. Podle studie povinné nošení roušek v obchodech a hromadné dopravě značně redukuje šíření koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z mohučské Univerzity Johannese Gutenberga s dánskými kolegy z Univerzity Jižního Dánska zkoumali, o kolik pokleslo šíření nákazy po zavedení povinnosti nosit roušky, které stotisícová Jena zavedla dříve než ostatní německá města.

Roušky museli obyvatelé východoněmeckého města povinně nosit v prostředcích hromadné dopravy a v obchodech už od 6. dubna. Během prvních deseti dní počet nakažených poklesl o 13 procent, za dalších 20 dní o 23 procent a po dvou měsících počet nakažených klesl dokonce o 60 procent.

Tento pokles už však byl podle vědců z 20 procent způsoben dalšími tvrdými opatřeními, jako byl zákaz vycházení nebo srocování více než dvou osob.

Hlavní hygienička: Roušky sundáme už v červenci

Koronavirus

Pro vědce je důležité, že Jena zavedla nošení roušek dřív, než byla zavedena jakákoliv další jiná opatření. Vědci následně porovnávali pokles nákazy s ostatními jinými městy. „Dřívější zavedení nám poskytlo nejčistší možné ověření efektu roušek,“ uvedli výzkumníci ve své studii.

Své odhady pak vědci považují za možná ještě příliš mírné. „Denní přírůstky v době, kdy byly zavedeny v Jeně roušky, byly okolo 2 až 3 procent. To jsou velmi nízká čísla ve srovnání s předchozím vývojem epidemie, kdy denní přírůstky dosahovaly nad 50 procent,“ naznačují vědci, že dřívější zavedení roušek by mohlo výrazně omezit šíření nákazy.

Británie roušky zavádí v souvislosti s rozvolněním

Nutno však dodat, že studie, kterou zveřejnil Institute of Labor Economics při Bonnské univerzitě neprošel recenzním řízením a u některých vědců budí výsledky pochybnosti. Britská lékařka Hilary Jonesová nepovažuje studii za solidní. „Spousta expertů ji studuje a říkají, že se na ni nemohou spolehnout,“ uvedla pro britský Daily Mail doktorka Jonesová.

Světová zdravotnická organizace obrátila, roušky doporučuje

Koronavirus

Přesto Británie zavedla v pondělí povinné nošení roušek v souvislosti s rozvolňováním koronavirových opatření. O používání roušek na veřejnosti kladně hovoří i modelová studie Cambridské a Greenwichské univerzity, která uvádí, že pouze zákaz vycházení a další opatření nové vlně nebo druhému vrcholu vlny první nezabrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám