Hlavní obsah

Světová zdravotnická organizace obrátila, roušky doporučuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila, aby lidé v místech, kde nelze dodržet bezpečný odstup, jako jsou prostředky hromadné dopravy či obchody, nosili roušky. Na páteční tiskové konferenci to řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Změnu postoje organizace vysvětlila novými poznatky z výzkumů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se, jak se šíří kapénky s rouškou, štítem či bez ochranyVideo: AP

 
Článek

„Vzhledem k měnícím se zjištěním WHO doporučuje vládám, aby podporovaly širokou veřejnost v nošení roušek v místech, kde se nákaza plošně šíří a kde je obtížné udržet fyzický odstup, jako jsou prostředky hromadné dopravy, obchody a další stísněné a přeplněné prostory,“ řekl Tedros.

Světová zdravotnická organizace se nejdříve k nošením roušek stavěla zdráhavě, později názor na zahalování nosu a úst začala měnit, vždy ale roušky označovala za dobrovolný doplněk karanténních opatření.

Všeobecné nošení roušek nemá smysl, je spíše rizikem, tvrdí WHO

Koronavirus

Organizace na základě vyžádaného akademického výzkumu zároveň upravila doporučení, jak by měly látkové roušky vypadat. „Podle tohoto výzkumu WHO doporučuje, aby se látkové masky skládaly nejméně ze tří vrstev různého materiálu. Podrobnosti o tom, jaké materiály pro jednotlivé vrstvy radíme, jsou součástí těchto doporučení," dodal.

Tedros zároveň znovu opakoval dřívější varování, že nošení roušek může vyvolat falešný pocit bezpečí a že roušky samy o sobě bez doprovodných hygienických a karanténních opatření nejsou jedinou ochranou.

Tři čtvrtiny těžkých pacientů s covidem-19 si prošly deliriem

Koronavirus

WHO rovněž veřejnost nabádala k tomu, aby respirátory a profesionální roušky ponechala dostupné především pro zdravotníky.

Povinnost nosit roušky zavedla na počátku pandemie řada zemí. Česko bylo jedním ze států, které až na výjimky nařídilo obyvatelstvu povinné zakrytí úst a nosu na veřejnosti. Nyní v Česku platí nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy či v obchodech.

Reklama

Výběr článků

Načítám