Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku je nejvyšší za tři roky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku pandemie a s ní souvisejících vládních restrikcí dosáhla v dubnu míra nezaměstnanosti na Slovensku 6,57 procenta. Je to nejvyšší úroveň od léta 2017. Vyplynulo to z dat tamních úřadů práce zveřejněných ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo slovenského ministerstva práce

Článek

V březnu dosáhla míra nezaměstnanosti v zemi 5,19 procenta, když loni v květnu byla ještě na úrovni 4,88 procenta, což byla nejnižší úroveň v novodobé historii země.

Počet registrovaných nezaměstnaných nyní na pětimilionovém Slovensku stoupl na 180 756 lidí. Situace se zhoršila ve všech 79 okresech Slovenska, ale nejvýrazněji v Prešovském kraji. O 13 procent klesl celkový počet volných pracovních míst. V Bratislavském kraji je volných přes 22 tisíc pracovních míst, a naopak ve zmíněném Prešovském kraji jen 4195 míst.

V Prešovském kraji dosáhla míra nezaměstnanosti 10,37 procenta, v Košickém kraji 8,96 procenta a v Banskobystrickém kraji 8,71 procenta. V okresu Rimavská Sobota na jihu Banskobystrického kraje byla zaznamenaná nejvyšší míra nezaměstnanosti na úrovni 18,64 procenta. Naopak nejnižší míru nezaměstnanosti hlásí okres Bratislava V a to 2,62 procenta.

Dramatický růst nezaměstnanosti. V Irsku vystřelila z 5 na 28 procent, v USA zaniklo přes 20 milionů míst

Ekonomika

V dubnu 2020 v důsledku pandemie koronaviru zastavily výrobu velké firmy, především automobilky. Výrobu zastavila společnost Volkswagen Slovakia v Bratislavě, PSA Peugeot Citroen v Trnavě, Kia u Žiliny a Jaguar Land Rover v Nitře. To způsobilo značné potíže také subdodavatelům. V květnu začaly automobilky postupně opět vyrábět.

Národní banka Slovenska předpokládá pro rok 2020 při pesimistickém scénáři až devítiprocentní propad ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám